BiH djelomično otvara granice za EU građane, za ulazak potreban test

Vlasti u BiH na ovaj su način djelomice liberalizirale svoj granični režim (EPA)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u utorak donijelo odluku kojom je državljanima zemalja članica Evropske unije dopustilo ulazak u Bosnu i Hercegovinu, ali uz obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus.

“Odluka se odnosi na državljane svih zemalja EU-a i članica Schengenskog prostora”, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, prenosi Hina.

Po njegovim riječima, nalazi testa na korona virus kojega državljani EU-a moraju posjedovati pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu ne smiju biti stariji od 48 sati.

Odluka stupa na snagu 16. jula.

Odluka ne vrijedi za Hrvatsku

Vlasti u Bosni i Hercegovini na ovaj su način djelomice liberalizirale svoj granični režim, jer državljanima zemalja EU-a, osim Hrvatske, do sada uopće nije bio dopušten ulazak u tu zemlju, na osnovu odluke o zatvaranju granica donesene 22. marta, u jeku epidemije korona virusa.

Bosna i Hercegovina je od 1. juna svoje granice otvorila samo za državljane susjednih zemalja, odnosno Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bez obaveze testiranja na korona virus.

Ta odluka ostaje na snazi, što znači da hrvatski državljani i dalje mogu ulaziti u Bosnu i Hercegovinu bez ograničenja kakva sada vrijede za državljane drugih država EU-a.

Izvor: Agencije