BiH definitivno bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

Vlasti Bosne i Hercegovine propustile su izabrati novu delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i neće moći učestvovati u radu te najstarije evropske organizacije jer je ponedjeljak krajnji rok, a razlog za to je što ni osam mjeseci od izbora u ovoj zemlji nije konstituirana vlada.

Vanrednu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvao je predsjedavajući ovog tijela Bakir Izetbegović bez konsultacija s njegovim zamjenicima Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem.

Od ukupno 15 delegata, na sjednicu su došli samo bošnjački delegati, od srpskih nijedan, a od hrvatskih samo Zlatko Miletić iz Demokratske fronte Željka Komšića.

S obzirom na to da nije bilo kvoruma, otkazano je održavanje sjednice na kojoj su trebali biti imenovani članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a na dnevnom redu trebao je biti i izbor članova stalnih tijela Doma naroda.

Izetbegović je rekao da su ga Špirić i Čović obavijestili da je sjednica sazvana protivno Poslovniku o radu i da su njegov potez nazvali jednostranim.

BiH još bez vijeća ministara

Čović je u dopisu Izetbegoviću izrazio razočaranost načinom na koji je sazvao vanrednu sjednicu Doma naroda.

“Svi se trebamo suzdržati od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji svakako ne vode dogovoru i suradnji, nužnim za stabiliziranje prilika u Bosni i Hercegovini”, napisao je Čović.

Pozvao je da se pokuša “odmah” zajednički pronaći kompromisna rješenja koja ćе ubrzati započete reformske рrocеsе na putu Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim integracijama.

Ni osam mjeseci nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu konstituirana sva parlamentarna tijela, niti je izabran novi saziv vijeća ministara ove zemlje.

Parlamentarna skupštine Vijeća Evrope ranije je upozorila da je ponedjeljak, 24. juni, krajnji rok za dostavljanje popisa parlamentarne delegacije Bosne i Hercegovine kako bi ta zemlja mogla sudjelovati u radu ovog tijela.

Izvor: Al Jazeera i agencije