BiH: Đaci u RS-u od ponedjeljka u školskim klupama

Moramo imati rezervnu varijantu, brzi prelazak na kombinovani ili samo online način, rekla je entitetska predsjednica RS-a Željka Cvijanović (EPA)

Učenici osnovnih i srednjih škola u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska od ponedjeljka će ponovo pohađati nastavu u školskim objektima, zaključeno je na današnjem sastanku održanom u gradi Vlade ovog entiteta, javlja agencija Anadolija.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, rekla je da su svi svjesni činjenice da nije moguće zaključati društvo, obustaviti aktivnosti i da je potrebno naći balans između propisane mjere i cilja koji se želi postići. Apelovala je na sve da se pridržavaju propisanih mjera kao što je nošenje maski, izbjegavanje okupljanja i lična higijena. Istakla je da je prelazak na online nastavu bila privremena mjera, koja će biti na snazi sedam dana.

“Bilo je neophodno zbog širenja virusa u zajednici, da se djeca dodatno zaštite, ali isto tako znamo da postoje uslovi da izbalansiramo pristup da kad god je to moguće nastava ide u redovnom svom toku, ali moramo imati rezervnu varijantu, brzi prelazak na kombinovani ili samo online način”, rekla je Cvijanović.

Za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, rekla je da je minimalno odnosu na druge.

Istakla je da su entitetske institucije bile efikasne te da je zdravstvo pod posebnim pritiskom.

“Ovo je kriza koja će trajati još neko vrijeme”, kazala je ona.

Dodik: Ovo nije nimalo jednostavno

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, apelovao je na građane da shvate da “ovo nije nimalo jednostavno šta se dešava”.

“Ukoliko budemo primorani dan pred izbore da uvedemo rigorozne mjere mi ćemo to uraditi. Naša dužnost je da zaštitimo narod i ljude i to ćemo uraditi, nećemo oklijevati. Nema trenutnog cilja koji bi nas u tome spriječio”. kazao je Dodik.

Naglasio je da je neophodna distanca, da se prestane s okupljanjima kako bi se prekinuo uzlazni trend.

“To smo uradili u martu i uspjeli smo, zašto je sada to toliko teško”, rekao je Dodik.

Dodao je da je danas razgovarao s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije.

“Mogu u ime mene i njega da kažem da neće biti zatvaranja granica ni u kakvim okolnostima epidemije između Republike Srpske i Srbije”, rekao je Dodik.

Rekao je da postoji vrijeme kada se apeluje i vrijeme kada se preduzimaju mjere.

“Nemojte nas dovoditi u poziciju – poduzećemo mjere. Nećemo uvoditi policijski čas, zatvarati kafiće i škole, ali moramo poduzimati neke mjere”, rekao je on.

Apelovao je na građane da se solidarišu prema zdravstvenom sektoru.

“Veliki priliv ljudi ukoliko zaguši zdravstveni sektor i ukoliko virus preuzme ljekare koji liječe, mi smo u kolapsu, taj kolaps hoćemo da izbjegnemo”, kazao je Dodik.

Pojasnio je da rigorozne mjere mogu značiti i kažnjavanje neodgovornih.

Radovan Višković, premijer RS-a, rekao je da je situaciju moguće prevazići zajedno, odnosno ako svi građani budu odgovorni, jer će poštujući mjere dati doprinos očuvanju zdravlja, ali i entitetske ekonomije.

“Hoće li biti restriktivnijih mjera zavisi od svih građana RS”, poručio je Višković.

‘Angažovanje studenata’

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da su bolnice pritisnute velikim brojem pacijenata, kao i da su domovi zdravlja pod velikim pritiskom.

“Imamo rapidan porast, danas 546 lica u bolnicama”, rekao je Šeranić.

Rekao je da je održan sastanak o povratku specijalizanata u svoje matične ustanove i angažovanju studenata u higijensko-epidemiološkim službama.

“Molim građane za razumijevanje nalazimo se u vrlo teškoj situaciji, svjesni smo činjenice da se u pojedinim lokalnim zajednicama i duže čekaju rezultati testiranja”, rekao je Šeranić i dodao da će u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uključiti dodatne kapacitete da bi građani što prije dobili potrebne informacije.

Izvor: Agencije