BiH će uskoro dobijati plin preko Hrvatske

Bosna i Hercegovina trenutno potpuno ovisi o ruskom plinu (EPA)

Kompanija BH-Gas, koja dobavlja prirodni plin za Bosnu i Hercegovinu, dobila je suglasnost od tijela Europske unije za početak provedbe projekta koji bi plinsku mrežu u Bosni i Hercegovini trebao povezati s onom u Hrvatskoj na pravcu od Zagvozda prema Posušju te dalje prema Mostaru i središnjoj Bosni.

“Glavno ravnateljstvo EU-a za politiku susjedstva i pregovore o proširenju – DG NEAR odobrilo je početak izrade idejnog projekta za plinovod Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina – Hrvatska”, priopćili su iz tvrtke, uz nadu da će novi pravac opskrbe plinom, neovisan o Rusiji, biti u funkciji do 2023. godine, prenose agencije.

Suglasnost iz Bruxellesa odnosi se na izradu idejnog projekta i natječajne dokumentacije po pravilima kakva propisuje Europska banka za obnovu i razvoj – EBRD, kao glavni financijer projekta kroz povoljni kreditni aranžman.

EU će to za sada sufinancirati bespovratnim sredstvima u iznosu od milijun eura, a posao izrade početne dokumentacija dodijeljen je konzorciju Mott MacDonald, kroz europski CONNECTA projekt.

Do sada preko Mađarske i Srbije

Pripremna dokumentacija trebala bi biti dovršena do kraja iduće godine, a BH-Gas će nakon toga ishoditi urbanističku suglasnost za gradnju plinovoda na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Iz kompanije podsjećaju kako je hrvatska tvrtka Plinacro za svoju dionicu konekcije prema Bosni i Hercegovini lokacijsku i urbanističku saglasnost dobila još 2018. godine.

“BH-Gas je s radošću primio vijest o odobrenju projekta iz Bruxellesa i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih sudionika u ovom procesu da Bosna i Hercegovina osigura drugi ulaz prirodnog plina u zemlju i time diverzificira svoje izvore i pravce opskrbe”, priopćili su iz ove tvrtke.

Bosna i Hercegovina trenutačno potpuno ovisi o ruskom plinu, kojega dobavlja kroz jedini postojeći plinovod koji prolazi pravcem preko Mađarske i Srbije.

Novi plinovod preko Zagvozda trebao bi osigurati pristup plinskom tržištu EU-a, kao i terminalu za ukapljeni plin na Krku.

Izvor: Agencije