BiH će tražiti izručenje Kelmendija

Kosovska policija uhapsila je u Prištini Nasera Kelmendija, traženog u BiH zbog ubistava, trgovine drogom i drugih krivičnih djela, potvrđeno je iz policije.

“Petog maja 2013. oko 20 sati kosovska policija je uhapsila dvije osobe. Za jednim od uhapšenih postoji međunarodna potjernica, a za drugog postoji osnovana sumnja da je pomagao osobi za koju postoji međunarodna potjernica. Osumnjičena lica su N. K. i F.N. i nalaze se u pritvoru”, navodi se u saopćenju policije.      

Kosovska ministrica za eurointegracije Vlora Citaku napisala je na Twitteru: “Kosovska policija sinoć je uhapsila međunarodno traženog dilera droge Nasera Kelmendija. Dobro urađen posao!”

Hapšenje Kelmendija je plodonosni rezultat upornog rada sigurnosnih službi BiH i tužiteljstva, kao i obavještajne službe OSA, koja ga je locirala, rekao je za Al Jazeeru ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

“Kao ministar policije želim učiniti sve da svaki čovjek kojeg traži tužiteljstvo bilo koje zemlje bude priveden pravdi, a na njemu je da dokaže svoje nevinost, a tužiteljstvo njegovu krivicu”, dodao je on.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da ne želi otkrivati detalje hapšenja, naglasivši da je njegov posao pravljenje “ambijenta gdje će se ova zemlja priključiti Evropskoj uniji”.

Radončić je istakao da postoje kontakti policijskih struktura BiH i Kosova unatoč činjenici da između njih nisu uspostavljeni diplomatski odnosi.

Mogućnost izručenja

Na pitanje o mogućnosti izručenja BiH, Radončić je ocijenio da bi Kelmendiju najbolje bilo suditi u BiH.

“Mislimo da naše tužiteljstvo ima najviše argumenata”, rekao je Radončić i potvrdio da će tražiti da on bude isporučen Sarajevu, “gdje bi imao objektivno i pošteno suđenje.”

On je rekao da Kosovo ima svoj zakon ili ustav koji ne dozvoljava da se njegovi građani koji su rođeni na Kosovu izručuju drugim zemljama. “U depeši koju smo dobili oni žele da mu se sudi na Kosovu”, ocijenio je bh. ministar sigurnosti.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je ranije za Federalnu televiziju da su bh. vlasti preko direkcije za koordinaciju, u koju spada INTERPOL, dobili neslužbenu informaciju da je Kelmendi priveden, a kasnije u ponedjeljak očekuju i službenu potvrdu.

“Zakon je vrlo jasan. On treba da bude isporučen BiH na osnovu zahtjeva našeg državnog Tužiteljstva, gdje će biti stavljen u pritvor”, rekao je Radončić.

On je odgovorio i na pitanje o izvještaju SIPA-e i Interpola, u kojem se navodi da je on na popisu Kelmendijevih najbližih saradnika.

“Vi znate da su sigurnosne strukture BiH pa i SIPA vršile zloupotrebe nekih poslova u korist nekih stranaka. Tu je prošlo nekoliko godina, ne treba nikom objašnjavati da je ne bih dobio domaći, a kamoli stranu podršku za poziciju ministra sigurnosti BiH da sam imao bilo koju vrstu druženja, kontakata, biznisa sa tom vrstom kriminalaca”, rekao je bh. ministar sigurnosti, negirajući da mu je Kelmendi bio prijatelj.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je za agenciju Anadolija da je to Ministarstvo spremno da od vlasti Kosova zatraži Kelmendija, kada to zatraži Tužilaštvo BiH.

On očekuje od pravosudnih organa BiH, prije svega Tužilaštva BiH, da zatraži posredovanje Ministarstva pravde BiH pri izručenju Kelmendija sa Kosova.

”Ako naša pravosudna tijela to zatraže, a to očekujemo, mi ćemo odmah preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, molbu za izručenje Kelmendija uputiti EULEX-u na Kosovu. To je onda isključivo stvar pravosudnih tijela Kosova. Činjenica da BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka, obzirom da se međunarodna pravna pomoć odvija kad su u pitanju zamolnice za izručenje. Njihov Ustav (kosovski), kao i zakonodavstvo, dopuštaju izručenje vlastitih građana. Postoji, dakle, mogućnost da Keljmendi bude izručen BiH. Ta procedura može biti složenija, ali ne znači da je to nemoguće”, rekao je Čolak za agenciju Anadolija.

U Ministarstvu pravde Kosova su kazali da je ekstradicija Nasera Kelmendija BiH  moguća, iako će ona biti komplicirana, obzirom da BiH nije priznala Kosovo.

Savjetnik ministara Driton Lajqi je izjavio da će se u ovom slučaju zatražiti pomoć misije EU-a na Kosovu, EULEX,  jer da ova misija ima direktne kontakte sa vlastima u BiH.

“Vlasti EULEX-a imaju mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU-a, i mislim da se trebaju pronaći legalne osnove kako bi došlo do ekstradicije … Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu”, izjavio je Lajqi.

Međunarodna potjernica

Na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud BiH je u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu za Kelmendijem i više osumnjičenih lica u okviru akcije “Lutka”. 

Kelmendi je u okviru akcije “Lutka” osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu drogom i druga krivična djela. U toj akciji je uhapšeno 18 osoba.

Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su ovu akciju 2012. godine, s ciljem razbijanja kriminalnih grupa osumnjičenih za najteža krivična djela organiziranog kriminala u BiH.

Naser Kelmendi označen je kao vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu prošle godine je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik Barack Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio ga je kao glavnog dilera droge.

U aprilu je direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope Zlatko Miletić za Al Jazeeru najavio novu akciju, kojoj je cilj hapšenje Nasera Kelmendija.

Na pitanje da zašto policija ne uhapsi Kelmendija ako postoji međunarodna potjernica i ako je poznato gdje se nalazi, Miletić je rekao da se prvo mora naći način da se privoli zemlja u kojoj se nalazi da ga uhapsi.

Izvori: Al Jazeera i agencije