BiH će dostavljati predmete ratnih zločina susjedima

Brammertz je naglasio zabrinutost zbog jačanja negiranja počinjenih ratnih zločina

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić najavili su u srijedu da će predmete ratnih zločina ustupati susjednim zemljama kako bi se izbjeglo nekažnjavanje bjegunaca.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Brammertz i Tadić složili su se “da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud Bosne i Hercegovine, a koji žive slobodno u susjednim državama”, očito aludirajući na osumnjičene i optužene za ratne zločine koji su iz Bosne i Hercegovine pobjegli u Hrvatsku i Srbiju. 

“Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima”, navodi se u saopćenju, koje prenosi Hina.

Brammertz je stigao u Bosnu i Hercegovinu u okviru obilaska regije i pripreme za podnošenje izvještaja Ujedinjenim narodima o stanju procesuiranja ratnih zločina. 

Zabrinutost zbog glorifikacije ratnih zločinaca

Glavni tužioci također su razgovarali o napretku koji je postiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u podizanju složenih optužnica, koje uključuju teška krivična djela i optuženike visokog nivoa.

Tužilaštvo Mehanizma najavilo je nastavak pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju preostalih predmeta dostavljenih iz Haga.  

Brammertz je naglasio zabrinutost zbog jačanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i širom regije, o čemu će još jednom izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a. 

“Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji”, navodi se u saopćenju i dodaje da se ono što je utvrđeno u presudama ICTY-a, mehanizma i Suda Bosne i Hercegovine mora poštivati i prihvatati kao osnovna načela vladavine prava.

Izvor: Agencije