Oglasi

BiH će dostavljati predmete ratnih zločina susjedima

Cilj te promjene jest da se izbjegne nekažnjavanje bjegunaca od pravde.
Brammertz je naglasio zabrinutost zbog jačanja negiranja počinjenih ratnih zločina

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić najavili su u srijedu da će predmete ratnih zločina ustupati susjednim zemljama kako bi se izbjeglo nekažnjavanje bjegunaca.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Brammertz i Tadić složili su se “da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud Bosne i Hercegovine, a koji žive slobodno u susjednim državama", očito aludirajući na osumnjičene i optužene za ratne zločine koji su iz Bosne i Hercegovine pobjegli u Hrvatsku i Srbiju. 

"Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima", navodi se u saopćenju, koje prenosi Hina.

Brammertz je stigao u Bosnu i Hercegovinu u okviru obilaska regije i pripreme za podnošenje izvještaja Ujedinjenim narodima o stanju procesuiranja ratnih zločina. 

Zabrinutost zbog glorifikacije ratnih zločinaca

Glavni tužioci također su razgovarali o napretku koji je postiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u podizanju složenih optužnica, koje uključuju teška krivična djela i optuženike visokog nivoa.

Tužilaštvo Mehanizma najavilo je nastavak pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju preostalih predmeta dostavljenih iz Haga.  

Brammertz je naglasio zabrinutost zbog jačanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i širom regije, o čemu će još jednom izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a. 

"Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji", navodi se u saopćenju i dodaje da se ono što je utvrđeno u presudama ICTY-a, mehanizma i Suda Bosne i Hercegovine mora poštivati i prihvatati kao osnovna načela vladavine prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.