BiH: Bez usvajanja zakona o vojnoj imovini

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojio Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom.

Taj prijedlog klubova Socijaldemokratske partije BiH i Saveza za bolju budućnost BiH nije dobio potrebnu entitetsku većinu stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska.

Inače, zakon o vojnoj imovini uslov je za nastavak puta BiH prema NATO-u. Prijedlog zakona upućen je na dodatno usaglašavanje.

Upravo u vezi s tim zakonom, spekulisalo se o navodnoj političkoj trgovini, nakon što je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio smjenu kadrova Srpske demokratske stranke (SDS) u bh. vlasti.

Dvije do sada partnerske stranke međusobno se optužuju za političku trgovinu kako bi obezbijedile podršku stranaka iz Federacije BiH.

SNSD je dodatno proširio spisak za smjenu i na prvog čovjeka Doma naroda državnog Parlamenta, SDS-ovog Ognjena Tadića, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

“Pozivam gospodina Tadića da podnese ostavku. Mislim da bi to bilo najelegantnije, najkorektnije”, kaže Staša Košarac, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iz SDS-a odgovaraju kako u predizbornoj godini pričom o foteljama čelnik SNSD-a Milorad Dodik pokušava u drugi plan staviti istinske probleme.

“Pokušava sad u tom jadu i bijedi u RS-u pokazati građanima RS-a da je on gazda i u Federaciji. Sad je od lidera u Federaciji da se pokaže ko je
spreman da bude poslušnik Milorada Dodika”, kaže Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

‘Politička trgovina’

SNSD, opet, optužuje SDS da u partnerima iz Federacije traži spas i to kroz političku trgovinu oko dosad spornih zakona, poput onog o vojnoj imovini.

“Pa ćemo vidjeti da li je neko promijenio stav ili mišljenje s obzirom da su u toku razni razgovori, molbe, pregovori”, kaže Drago Kalabić iz SNSD-a.

Opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA), nakon što je i sama izbačena iz vlasti, protivi se dodatnim smjenama.

“Mislim da je to neproduktivno i to je osnovni razlog zbog čega se mi protivimo tim smjenama”, kaže Šefik Džaferović iz SDA.

U Vijeće ministara jutros je stigao službeni zahtjev za smjenom Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH te još dvoje zamjenika ministara iz SDS-a.

“Kada se gospodin [predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav] Bevanda izjasni o ovoj inicijativi da u paketu raspravljamo o ovome na narednoj ili na jednoj od narednih sjednica Predstavničkog doma o tome. Pretpostavljam da se slično očekuje i u Domu naroda. Kako će ko glasati to ćemo tek da vidimo”, kaže Denis Bećirović (SDP BiH), predsjednik Predstavničkog doma.

Nezavidna uloga za premijera očita je i u ocjeni učinkovitosti spornog ministra javlja Pavković.

“Ja sam zadovoljan radom svih”, izjavio je Vjekoslav Bevanda.

No, bit će kako odluče stranački šefovi, već iskusni u razvrgavanju i sastavljanju parlamentarnih većina.

Izvor: Al Jazeera