Oglasi

Bieber i Serwer: Vašingtonski sporazum će brzo biti zaboravljen

Političko pomirenje Srbije i Kosova u ovom trenutku ne izgleda moguće, ali ekonomski sporazum je dobra strategija.
Predsjednik Srbije i premijer Kosovai potpisali su 4. septembra u Bijeloj kući dokument o 'ekonomskoj normalizaciji'Reuters

Florian Bieber i Daniel Serwer ocjenjuju da Vašingtonski sporazum ne donosi novine, jer je veliki broj njegovih zaključaka već donesen u dijalogu Srbije i Kosova, da ne predstavlja značajan korak prema normalizaciji, kao i da će biti zaboravljen ko god bude pobijedio na američkim izborima.

"Političko pomirenje u ovom trenutku ne izgleda moguće, jer za to ne postoje 'apetiti' na srpskoj strani, ali ekonomski sporazum je dobra strategija”, rekao je Serwer na webinaru koji je organizirao Društveni klub u Mitrovici.

Dodao je da bi sporazum mogao imati negativne posljedice za odnos Srbije i Kosova prema Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

Bieber je kazao da sporazum sadrži niz tačaka oko kojih se EU dogovorio sa Srbijom i Kosovom, poput međusobnog priznavanja diploma i izgradnje autoputa.

Dijelovi sporazuma suprotni politici EU-a

Dodao je da postoje dijelovi sporazuma koji su u suprotnosti s politikama EU-a, kao što je odluka o preseljenju ambasade u Jerusalem.

"Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem bilo bi protivno politici EU-a po ovom pitanju. Ovo je posebno problem za Srbiju, koja je već daleko od usaglašavanja s vanjskom politikom EU-a", rekao je Bieber.

Bieber je ocijenio da bi nedostatak jedinstvenog stava SAD-a i EU-a, kao najvažnijih političkih aktera, mogao potkopati stabilnost na Zapadnom Balkanu i potencijalno povećati polugu autoritarnosti u regiji.

Saglasni su i u ocjeni da bi, u odsustvu punog sporazuma, i Srbija i Kosovo mogli živjeti sa statusom quo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.