Bidenov govor na konvenciji gledaniji od Trumpovog

Govor Joea Bidena na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji gledalo je na televizijama 24,6 miliona Amerikanaca (EPA)

Oko 23,8 miliona Amerikanaca gledalo je govor aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, što je malo manje od broja gledatelja govora demokratskog protukandidata Joea Bidena prošle sedmice.

Prema podacima koje je objavio institut Nielsen, u obzir su uzeti gledatelji 13 televizija između 23:00 i 23:45 sati po istočnoameričkom vremenu u četvrtak, kada je Trump prihvatio nominaciju Republikanske stranke i održao govor u dvorištu Bijele kuće.

Brojka ne obuhvata osobe koje su gledale govor online, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Govor Bidena na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji gledalo je na televizijama 24,6 miliona Amerikanaca, pokazuju podaci Nielsena.

Trump je u petak službeno prihvatio republikansku nominaciju, postavši tako predsjednički kandidat uoči izbora 3. novembra.

Govoreći na južnom travnjaku Bijele kuće, nije propustio napasti demokratskog suparnika Bidena.

Biden vodi u anketama, ali…

Dok se SAD bori protiv pandemije korona virusa i vala proturasističkih protesta, a nacionalna ispitivanja javnog mnijenja manje od 70 dana prije izbora ga ne favoriziraju, Trump je prihvatio nominaciju svoje stranke na završnoj noći Republikanske nacionalne konvencije.

U govoru je ustvrdio “da bi pobjeda Bidena na izborima samo pogoršala krize koje opsjedaju zemlju i vodila u potpunu anarhiju”.

Istraživanja javnog mnijenja provedena u julu širom SAD-a na izborima daju znatnu prednost Bidenu.

Iako rezultati julskih istraživanja sugeriraju Bidenovu izbornu pobjedu, rano je za donošenje konačnih zaključaka, jer primjeri iz kampanje 2016. godine pokazuju da se Trampovi birači teže odlučuju da učestvuju u anketama, naročito telefonskim i online.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Trump izgubiti od Hillary Clinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantiraju Bidenovu pobjedu u novembru.

Izbor: Agencije