Biden u velikoj finansijskoj prednosti pred Trumpom

Krajem septembra Bidenova kampanja imala je oko 177 miliona dolara u gotovini (EPA)

Kampanja američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena ušla je u posljednju fazu izborne utrke s velikom novčanom prednošću pred Donaldom Trumpom, pokazali su u utorak podaci Saveznog izbornog povjerenstva, prenosi Tanjug.

Kampanja bivšeg potpredsjednika prikupila je više i potrošila više od Trumpove kampanje u septembru te su Bidenove političke reklame sada puno prisutnije na američkoj televiziji. 

Bidenova prednost u novčanoj utrci nije garancija pobjede. Trump je izišao kao pobjednik na izborima 2016. godine unatoč tome što je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton potrošila više od njega.

Ankete Reuters/Ipsosa pokazuju da je ključnim saveznim državama, koje će vjerojatno odlučiti o pobjedniku izbora 3. novembra, utrka tješnja nego što to pokazuju nacionalne ankete koje daju značajnu prednost Bidenu. 

Bidenova kampanja trošila više

Krajem septembra Bidenova kampanja imala je oko 177 miliona dolara u gotovini, što je gotovo trostruko više od 63 miliona koja je na raspolaganju imala Trumpova kampanja.

Bidenova kampanja prikupila je 281 milion dolara tokom mjeseca, više od tri puta od 81 miliona dolara koje je prikupila Trumpova kampanja, pokazuju podaci.

Također je njegova kampanja potrošila dvostruko više od Trumpove. 

Trumpova kampanja potrošila je manje od 56 miliona dolara na oglašavanje na radiju i televiziji u septembru, u usporedbi s gotovo 148 miliona dolara koje je potrošio Biden, prema podacima marketinške kompanije Advertising Anaytics LLC.

Izvor: Agencije