Biden: Putin želi destabilizirati Evropu

Joe Biden
Agencija KCNA navela je da 'bijesni psi poput Bidena mogu naškoditi mnogim ljudima ako ih se pusti na slobodu' (AP)

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je kako ruski predsjednik Vladimir Putin radi na destabilizaciji Evrope, prenose agencije.

Kao učesnik samita Concordia Europe u Atini, Biden je istakao kako SAD i Evropa moraju zajedno raditi na prevazilaženju aktuelnih problema u svijetu.

Ukazujući na rast tenzija na Balkanu, Biden je kazao kako je ta kriza plod loših vlasti u državama te regije.

Upozorio je i na aktuelnu krizu u Ukrajini i kazao kako su proruske paravojne snage na istoku te zemlje ubile najmanje 100 ljudi.

“Cijela Evropa se nalazi pred mnogim prijetnjama. Jasno se vidi kako Rusija, tačnije njen predsjednik [Vladimir] Putin, pokušava destabilizirati solidarnost u Evropi. Energetska kriza u Evropi i ovisnost o ruskom gasu neki su od faktora koje Rusija koristi u potkopavanju temelja jedinstva u Evropi”, poručio je Biden.

Oprostiti dug Grčkoj

Pozivajući na zajedništvo i solidarnost, on je rekao kako Evropska unija i NATO moraju biti aktivni i opstati na terenu.

Osvrnuvši se na finansijsku krizu u Grčkoj, Biden je naveo kako bi rješenje te krize bilo od velike koristi za cijelu Evropu.

Dodao je kako je bivši američki predsjednik Barack Obama uložio mnogo truda da uvjeri evropske lidere u tu činjenicu.

“Grčkoj trebaju investicije i ekonomski rast. Važno je Grcima omogućiti da zadrže svoje poslove, da više zarađuju i investiraju u budućnost svoje djece, a ne da se govori o bankrotu te države. Zato smatram kako bi trebalo oprostiti finansijski dug koji Grčka ima”, poručio je Biden.

Izvor: Agencije