Biden pozvao Trumpa da ublaži sankcije i pomogne Iranu

Joe Biden je pozvao administraciju SAD-a da dozvoli firmama da uvoze lijekove i medicinsku opremu u Iran (EPA)

Vodeći pretendent za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske stranke Joe Biden pozvao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da ublaži sankcije Iranu u jeku pandemije Covid-19.

Bivši potpredsjednik SAD-a poručio je da je potrebno pomoći Iranu i drugim zemljama koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa, prenosi Anadolija.

“U periodu globalnih kriza, SAD treba priteći u pomoć onima koji su u opasnosti i kojima je ta pomoć potrebna. Mi smo takvi i takvi smo i bili. Nasuprot ove smrtonosne pandemije, koja ne poznaje granice, SAD treba vidjeti kako može pomoći najteže pogođenim zemljama, uključujući i Iran”, poručio je Biden u saopćenju.

Biden je pozvao Trumpovu administraciju da dozvoli firmama da uvoze lijekove i medicinsku opremu u Iran i da se Teheranu omogući pristup međunarodnim bankama i transportnim kompanijama.

“Možemo s iranskim vlastima imati mnoga neslaganja, ali humano i ispravno bi bilo da se postupi tako. Iran bi, u znak dobre volje, mogao pustiti pritvorene američke državljane”, poručio je Biden.

Više od miliona zaraženih

Iran zbog američkih sankcija ima poteškoće u nabavci potrebne medicinske opreme i lijekova nužnih za borbu protiv liječenja zaraženih i prevenciju širenja virusa.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta proglasila globalnu pandemiju Civid-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je korona virusom zaraženo više od milion ljudi.

Od posljedica zaraze umrlo je više od 51.000 ljudi, a izliječeno je blizu 209.000 zaraženih osoba.

Izvor: Agencije