Biden poručio Trumpu: Nećeš me uništiti

Uz Josepha Bidena, optužen je i njegov sin Hunter Biden (EPA)

Nekoliko sati nakon što ga je američki predsjednik Donald Trump opisao kao “hladnokrvnog propalicu”, Joseph Biden, vodeći kandidat demokrata na predstojećim predsjedničkim izborima za mjesto u Bijeloj kući, obećao je republikanskom predsjedniku: “Nećeš me uništiti!”

“Dozvolite mi da nešto učinim jasnim Trumpu, njegovom specijalnom čovjeku i njegovim nastojanjima da me isprovocira u napadima”, rekao je on u primjedbama koje su pripremili ljudi iz njegove kampanje prije nastupa koji je imao u Renou, Nevada, prenosi Reuters.

“Ne idem nigdje. Nećeš me uništiti. I nećeš uništiti moju familiju. Nije me briga koliko ćeš novca potrošiti i koliko prljava će biti kampanja”, kazao je Biden, kandidat koji ima najveće izglede da osvoji demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020. godine.

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži je li Biden zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik u doba mandata Baracka Obama i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Bidenovog sina Huntera, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Zelenski odbacio navode

Bidenov sin Hunter bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Ukrajinski predsjednik rekao je kako u razgovoru Trump nije izvršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Joeu Bidenu te da ne želi biti upetljan u američke izbore, prenosi Hina.

“Niko nije izvršio pritisak na mene”, kazao je Zelenski u New Yorku tokom susreta s Trumpom.

“Oprostite, ali ne želim biti uključen u demokratske izbore SAD-a”, dodao je, govoreći na engleskom jeziku.

Istakao je kako su transkripti objavljeni: “Mislim, a Vi ste ih pročitali, da nitko nije izvršio pritisak na mene.”

Trump je naglasio da želi da Ukrajina “zaustavi korupciju”, pa je ponovio da nije bilo “nikakvog pritiska” oko Bidena.

Izvor: Agencije