Biden poručio Sisiju: Nema blanko čekova za Trumpovog ‘najdražeg diktatora’

Biden se protivi prijetnjama kojima su izložene porodice egipatskih opozicionih aktivista (Al Jazeera)

Predsjednički kandidat američke Demokratske stranke Joe Biden osudio je hapšenje, mučenje i progonstvo egipatskih opozicionara poput Mohammada Amasha, Sarah Hegazi i Mohammada Sultana.

Također je izjavio kako su neprihvatljive prijetnje porodicama egipatskih opozicionih aktivista te naglasio da više neće biti blanko čekova za, prema njegovim riječima, Trumpovog “najdražeg diktatora”.

Biden je aludirao na navode američkog časopisa Wall Street Journal u spetembru da je američki predsjednik Donald Trump tokom samita G-7 u Parizu u augustu nazvao egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija “omiljenim diktatorom”.

Trumpova ‘šala’

List je naveo da je u luksuzno uređenoj sobi u hotelu Du Palais u Biarritzu u Francuskoj tokom samita G-7, dok je čekao sastanak sa Sisijem, Trump povikao dovoljno glasno da ga čuje grupa američkih i egipatskih dužnosnika: “Gdje je moj omiljeni diktator?”.

Svjedoci tog događaja kažu kako vjeruju da je predsjednik Trump to prokomentirao u šali, ali da je njegovo pitanje dočekano potpunom šutnjom.

Wall Street Journal nije mogao potvrditi da li je Sisi bio prisutan u tom momentu.

Izvor: Agencije