Biden najavio dvije bilijarde dolara investicija u ekologiju

Biden je odbacio argumente predsjednika Trumpa (EPA)

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden najavio je u Delawareu svoj plan vrijedan dvije bilijarde dolara (2 hiljade milijardi) za investiranje u proizvodnju čistih energenata i obustavljanje emisije štetnih gasova iz američkih elektrana do 2035. godine, izvestio je AP, prenosi Tanjug.

Biden je ocijenio da je potrebno preduzeti odlučnu i “dramatičnu” akciju kako bi se spriječile klimatske promjene i oživjela nacionalna ekonomija.

Govoreći nedaleko od svoje kuće u gradu Wilmongtonu u državi Delaware, Biden je odbacio argumente predsjednika Trumpa i njegovih saboraca iz Republikanske stranke da će prijedlog demokrata da se ulaže u čiste izvore energije rezulturati gubitkom radnih mjesta.

Obnova infrastrukture

Biden je ocijenio da se Trampovi pogledi na klimatske promjene svode na konstataciju da “to ne postoji”.

Biden je naročito istakao značaj obnavaljanja američke infrastrukture čime bi se poboljšala energetska efikasnost stanovanja i boravka u zatvorenom prostoru, unaprijedila proizvodnja i omasovila upotreba električnih automobila.

Biden je ocjenio da su Trampova obećanja o obnavljanju infrastrukture aktuelna samo kada je predsjedniku potrebno da pažnju javnosti preusmjeri sa nekog drugog problema.

“Trump je samo obećavao, ali nikada nije ispunio obećanje. Nije čak ni pokušao da ga ispuni”, zaključio je Biden.

Izvor: Agencije