Biden nadomak nominacije za predsjedničkog kandidata

Dobri rezultati Joea Bidena postavljaju pitanje treba li Bernie Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću (EPA)

Joe Biden ostvario je uvjerljive pobjede na demokratskim predizborima u utorak, povećavši prednost pred protivkandidatom Berniejem Sandersom u utrci za suparnika Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru.

Premoćne pobjede na Floridi, u Illinoisu i Arizoni znak su da su se demokrati spremni okupiti iza Bidena i fokusirati se na izbornu bitku protiv Trumpa za izbore 3. novembra, prije nego demokratska kampanja zbog epidemije korona virusa uđe u razdoblje produžene pauze, u kojem neće biti predizbora, prenosi Hina.

Bidenove pobjede također postavljaju pitanje treba li Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću, javlja Reuters.

‘Znam što trebamo napraviti’

Stranački čelnici strahuju da bi se mogla ponoviti 2016. godina, kada je, kako vjeruju, iscrpljujuća i ponekad ogorčena utrka između Sandersa i Hillary Clinton doprinijela iznenađujućoj Trumpovoj pobjedi.

Biden je posljednjih sedmica postigao niz pobjeda na demokratskim predizborima, a u utorak je ostvario prednost ispred Sandersa od 40 posto na Floridi, 20 posto u Illinoisu i 10 posto u Arizoni.

Bivši američki potpredsjednik je iz svog doma u Delawareu rekao da kriza povezana s epidemijom traži snažno vodstvo Bijele kuće, pozvavši Sandersove pristalice, osobito mlađe, da ga podrže.

“Dopustite mi da kažem, naročito mlađim biračima koje je inspirirao senator Sanders: ‘Čujem vas. Znam koji su ulozi. Znam što trebamo napraviti'”, rekao je.

“Cilj naše kampanje i moj cilj kao kandidata za predsjednika je da ujedinimo stranku, a nakon toga da ujedinimo i državu.”

Ohrabrujući znak sa Floride

Dobar izborni rezultat Bidena na Floridi je ohrabrujući znak za demokrate, jer je riječ o tradicionalnoj izbornoj borbenoj liniji republikanaca i demokrata.

Trump je 2016. godine na Floridi tijesno pobijedio Hillary Clinton.

Biden je ostvario pobjede u 16 od 21 posljednje američke savezne države u kojima su održavani demokratski predizbori.

Nakon utorka, njegova prednost u odnosu na Sandersa iznosi približno 230 delegata, a na demokratskoj izbornoj konvenciji u julu kandidat za predsjednika mora dobiti podršku 1.991 delegata.

U utorak su trebali biti održani predizbori i u Ohiju, ali su odgođeni zbog epidemije korona virusa.

Izvor: Agencije