Biden na reklame potrošio najviše u historiji izbora

Biden je u velikoj finansijskoj prednosti pred Trumpom, navode američki mediji (EPA)

Predsjednički kandidat američkih demokrata za izbore 3. novembra Joe Biden potrošio je za televizijsko i elektronsko oglašavanje tokom aktuelne predizborne kampanje više od bilo kojeg drugog predsjedničkog kandidata u američkoj historiji, navode agencije.

Bidenova kampanja za novembarske predsjedničke izbore do sada je potrošila više do 582 miliona dolara na TV oglašavanje, navodi se u izvještaju kompanije Advertising Analytics i dodaje da je kampanja njegovog protivkandodata Donalda Trumpa do sada koštala oko 342 miliona dolara, prenio je Tanjug.

Više i od Bloombergovo rekorda

Kako prenosi washingtonski dnevnik The Hill, samo u proteklih sedam dana, Bidenov izborni štab je potrošio oko 45 miliona dolara na televizijske nastupe, što je više čak i od rekorda koji je postavio bivši gradonačelnik New Yorka, Mike Bloomberg, tokom predizborne kampanje za stranačke izbore za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Kampanja američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Bidena ušla je u posljednju fazu izborne utrke s velikom novčanom prednošću pred Donaldom Trumpom, pokazali su podaci Saveznog izbornog povjerenstva, prenosi Tanjug.

Ipak, Bidenova prednost u novčanoj utrci nije garancija pobjede. Trump je izišao kao pobjednik na izborima 2016. godine unatoč tome što je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton potrošila više od njega.

Ankete Reuters/Ipsosa pokazuju da je ključnim saveznim državama, koje će vjerojatno odlučiti o pobjedniku izbora 3. novembra, utrka tješnja nego što to pokazuju nacionalne ankete koje daju značajnu prednost Bidenu. 

Izvor: Agencije