Biden izabrao Kamalu Harris za potpredsjedničku kandidatkinju

Kamala Harris izabrana je za senatorku Kalifornije 2017. godine, a prije toga je obnašala dužnost glavne državne tužiteljice u San Franciscu u periodu od 2004. do 2011. godine (EPA)

Izgledni kandidat Demokratske stranke za predsjednika Joe Biden je u utorak objavio da će Kamala Harris biti njegova kandidatkinja za potpredsjednicu na novembarskim izborima na kojim će pokušati pobijediti aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Puljić dodaje da je Harris je bivša državna tužiteljica iz Kalifornije, vrlo je bila blizak prijatelj Bidenovog pokojnog sina Beaua, te da je prva Afroamerikanka koja je potpredsjednička kandidatkinja.

Roditelji su joj emigranti s Jamajke i iz Indije, a poznata je kao jako dobra u debatama, vrlo je kritična prema predsjedniku Trumpu koji nju smatra sposobnom političarkom, dodao je Puljić.

Joe Biden se oglasio na Twitteru:

“Velika mi je čast objaviti da sam izabrao Kamalu Harris, neustrašivog borca za malog čovjeka i jednog od najboljih javnih službenika u zemlji, kao svog potpredsjedničkog kandidata.

Zajedničko predstavljanje

“Bidena i Harrisovu ćemo sutra prvi put vidjeti zajedno na jednom skupu u Wilmingtonu u saveznoj državi Delewareu”, javlja Puljić.

Predsjedateljica Zastupničkog doma, demokratska kongreskinja Nancy Pelosi kaže da je Bidenov izbor historijski trenutak za Ameriku te da će potpredsjedniuca Harris biti veliki borac za radničke porodice, javlja Puljić.

Bidenov izbor za potpredsjedničk kandidatkinju prokomentirao je i Donald Trump.

“Ne tako davno, Kamala Harris je nazvala Joea Bidena rasistom od kojeg je tražila ispriku koju nikada nije dobila. Jasno je da će folirantica Kamala odustati od vlastitog morala, kao i da će pokušati pokopati svoj rad kao tužiteljica kako bi udovoljila policijskim ekstremistima koji kontroliraju Demokratsku stranku. U svom neuspjelom pokušaju da se kandiduje za predsjednika, Kamala Harris radosno je prihvatila radikalni manifest ljevice pozivajući na bilione dolara u novim porezima uz podržavanje Bernieja Sandersa u zdravstvu. Ona je dokaz da je Joe Biden prazna ljuska ispunjena ekstremnim planom ljevičarskih radikala”, navodi se u saopćenju Trumpove kampanje.

“Joe Biden nije umjeren, a s Harris kao njegovom” političkom životnom voljom “predaje kontrolu nad našom zemljom radikalnoj rulji s obećanjima da će podići poreze, smanjiti policijsko finansiranje, ukinuti energetska radna mjesta, otvoriti naše granice i zadovoljiti socijalističke diktatore. Na glasačkoj listi Amerikanci će oštro odbaciti strašne propuste dvojca Biden-Harris u korist najveće američke snage, predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea”, navodi se u saopćenju, a prenosi Puljić.

Dugo očekivana objava dolazi nepunih sedmicu dana uoči Demokratske nacionalne konvencije koja će se održati od 17. do 20. augusta uglavnom putem interneta zbog pandemije korona virusa.

Kandidatkinja za potpredsjednicu bi trebala održati govoru u srijedu, 19. augusta, noć prije nego što bi Biden zvanično treba prihvatiti nominaciju.

Kamala Harris je 55-godišnja senatorka iz Kalifornije.

Uspješna karijera

Izabrana je za senatorku Kalifornije 2017. godine, a prije toga je obnašala dužnost glavne državne tužiteljice u San Franciscu u periodu od 2004. do 2011. godine. Potom je obavljala dužnost ministrice pravosuđa države Kalifornija, najmnogoljudnije američke države, u periodu od 2011. do 2017. godine.

Harris je Afroamerikanka i ima indijsko-jamajčanske korijene. Rođena je u Oaklandu, a pravo je studirala na fakultetu Hastings na Univerzitetu u Kaliforniji.

Harris je treća žena koja obavlja dužnost senatora iz Kalifornije, a poznata je po tome što je usvojila važne zakone o zdravstvenim programima a ostvarila je i dobre rezultate u pomaganju ilegalnim migrantima da dobiju legalno prebivalište.

Učestvovala je u prvoj fazi predizbora za američke predsjedničke izbore, ali se rano povukla, a kasnije je izrazila svoju podršku Joeu Bidenu.

Harris slijedi tradicionalnu politiku Demokratske stranke. Jedna je od glavnih pristalica Izraela, iako se protivi izgradnji doseljeničkih naselja na područjima Zapadne obale. Također je i zagovornica nuklearnog sporazuma s Iranom, a uvijek je bila protiv prodaje oružja Saudijskoj Arabiji zbog rata koji kraljevina vodi u Jemenu i stanja ljudskih prava njoj.

Bidenov izbor za potpredsjedničkog kandidata smatra se jako važnim.

Ako pobijedi Trampa, Biden će imati 78 godina kada bude bio inauguriran u januaru, što bi ga učinilo najstarijim predsjednikom u historiji Amerike.

Trump sada ima 74.

Izvor: Al Jazeera