Biciklisti iz Beograda krenuli u Srebrenicu

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, iz Beograda u Potočare krenula grupa biciklista (Al Jazeera)

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u organizaciji ”Žena u crnom”, jutros je iz Beograda u Potočare krenula grupa biciklista.

Kako kažu, akcija se organizira u ime solidarnosti sa preživjelima srebreničkog genocida.

Također, prolaskom kroz mjesta na putu do Srebrenice, biciklisti i ”Žene u crnom” žele podsjetiti na odgovornost i ulogu države Srbije u ratnim zločinima tokom rata u Bosni i Hercegovini, a posebno u srebreničkom genocidu.

Beograđani svjesni genocida

Beograđani, Bojan Aleksov i Simon Simonović, zaputili su se biciklima u Srebrenicu kako bi iskazali poštovanje žrtvama genocida.

Žele izraziti solidarnost sa majkama i ostalim članovima porodica tragično nastradalih Srebreničana.

„Ove godine, čini se, da je to još važnije u skladu sa ovom populističkom i demagoškom politikom koju vidimo da država Srbija vodi sa najavama da će premijer ići u Srebrenicu, iako još ni jednom nije izgovorio reč ‘genocid’. Naša dužnost je zbog toga još veća, jednostavno želimo da pokažemo da u Srbiji postoje ljudi koji su svesni šta se tamo desilo i koji su svesni težine zločina koji se desio, i koji neće to ublažavati i govoriti o brojevima već će pričati o ljudima i reći to je jedan, genocid“, kazao je biciklista iz Beograda, Simon Simonović.

Izvor: Al Jazeera