Bianchi preminuo nakon devet mjeseci kome

Bianchi je u trenutku nesreće bio član ekipe Marussia za koju je vozio od 2013., na 34 utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 osvojio dva boda (EPA)

Francuski vozač u Svjetskom prvenstvu Formule 1 Jules Bianchi preminuo je u subotu u bolnici u Nici, nakon što je devet mjeseci proveo u komi zbog teških povreda zadobijenih u sudaru s kranom pored staze na utrci za Veliku nagradu Japana u Suzuki.

„Jules se, kao i uvijek, borio do posljednjeg trenutka, ali njegovoj je borbi danas došao kraj“, navodi se u poruci porodice nesretnog vozača koji bi u augustu proslavio 26. rođendan.

„Zahvaljujemo Julesovim kolegama, prijateljima, obožavateljima i svima koji su mu pokazali privrženost u posljednjim mjesecima, što nam je dalo snagu i pomoglo nam da se nosimo s ovim teškim trenucima“, stoji u poruci porodice objavljenoj na internetskoj društvenoj mreži Facebooku.

Nesreća u Suzuki dogodila se kad je Bianchi, u teškim, klizavim uslovima u jednom zavoju pri brzini od 126 kilometara na sat izgubio kontrolu nad svojim vozilom.

Nažalost, krug ranije je na istom zavoju izletio Nijemac Adrian Sutil čiji je bolid uklanjao kran. Bianchijev bolid udario je svom žestinom u kran, a mladi francuski vozač zadobio teške povrede glave od kojih se nije uspio oporaviti.

Bez napretka

U novembru su ga ljekari probudili iz umjetne kome, a krajem prošle godine njegova je porodica objavila da je Bianchi još uvijek bez svijesti, ali da samostalno diše.

No, tokom slijedećih mjeseci nije bilo nikakvog napretka, pa je Bianchijev otac prošli ponedjeljak izjavio da je sve manje nade da će se njegov sin oporaviti.

Bianchi je u trenutku nesreće bio član ekipe Marussia za koju je vozio od 2013. i na 34 utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 osvojio dva boda.

Stručnjaci su ga smatrali jednim od talentiranijih mladih vozača.

Njegov stric Lucien bio velika zvijezda F1 tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka.

Izvor: Agencije