BHRT od 30. juna prekida emitiranje

Upravni odbor Bosanskohercegovačke radio-televizije u ponedjeljak je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa.

Ova odluka direktna je posljedica duga entitetskih emitera veća od 25 miliona konvertibilnih maraka (više od 12,5 miliona eura): Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine 16,5 miliona KM (oko 8,3 miliona eura) i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM (oko 4,4 miliona eura), saopćili su iz ove televizije. 

Institucije države Bosne i Hercegovine nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa.

Ova odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse, saopćio je BHRT.

Krizna situacija

Odluka će imati posljedice na funkcioniranje cjelokupnog sistema javnog emitiranja.

Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da sarađuje s poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena ova odluka.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju.

O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT bit će obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije.

Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draško Milinović istakao je da je Upravni odbor BHRT-a izašao u javnost sa netačnim podacima u vezi sa međusobnim potraživanjima javnih servisa, i da usluge i potraživanja BHRT-a i RTRS-a već godinama nisu usklađene.

Reagujući na saopštenje Upravnog odbora BHRT-a o gašenju signala od 30. juna, Milinović je rekao da se postavlja pitanje kako su entitetski emiteri opstali kada imaju duplo manje prihode od BHRT-a, odnosno gdje je ovaj javni servis utrošio taj novac.

Na nivou BiH, Radio-televizija Republike Srpske i RTV FBiH gledaniji su od BHRT-a sa mnogostruko boljim sadržajima i to dovoljno govori kakav je to javni emiter, naveo je Milinović, prenosi Srna. 

“Kada tome dodamo i opstrukcije iz Upravnog odbora BHRT-a u vezi sa novim modelom naplate RTV takse, ne čudi da su sami sebe doveli u ovakvo stanje, jer svi prijedlozi za poboljšanje ukupne situacije sva tri javna emitera koji su dolazili od RTRS-a i FTV-a bili su ona ovaj, ili onaj način blokirani od istog tog Upravnog odbora BHRT-a”, istakao je Milinović i poručio da će RTRS nastaviti nesmetano da funkcioniše. 

Izvor: Al Jazeera i agencije