Bh. Tužilaštvo traži od Švicarske da se Orić vrati u BiH

Naser Orić uhapšen je 10. juna u Švicarskoj prema optužnici Srbije (Reuters)

Federalni ured pravde Švicarske (FOJ) potvrdio je kako je dobio službeni zahtjev Srbije za izručenje Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici.

Al Jazeeri je potvrđeno kako će tužiteljstvo Kantona Ženeva pozvati Orića da se izjasni o tom zahjtevu.

“Na temelju ove rasprave i izjave Orićevih advokata, FOJ će odlučiti o izručenju”, potvrdio je Folco Galli iz FOJ-a.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je ranije, putem Ministarstva pravde BiH, zahtjev pravosuđu Švicarske da se Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije, jer bi se na taj način ugrozio predmet “Naser Orić i drugi”, koji se vodi pred bh. pravosuđem, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin Bosne i Hercegovine i dostupan pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da bi izručenje Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta “Naser Orić i drugi” koji se vodi pred pravosuđem Bosne i Hercegovine.

MUP Srbije: Odlučuju druge države

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine spremno je na saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem Bosne i Hercegovine te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u Bosni i Hercegovini.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u ponedjeljak da je u slučaju izručenja Nasera Orića država uradila sve što je trebalo i o tome sada odlučuju organi drugih država.

“Ono što je bilo do Srbije – mi smo uradili. Potvrđeno je da je optužnica na snazi i Ministarstvo pravde je tražilo izručenje. Sada je na organima drugih država da odlučuju o tome”, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Srbija je, precizirao je, učinila sve da neko ko je osumnjičen da je počinio najteže zločine i najteža krivična djela dođe i odgovara pred sudom te zemlje.

Ministarstvo pravde zatražilo je u nedjelju od Švicarske izručenje Orića, koji je u uhapšen 10. juna u Bernu, prema potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, prenosi Tanjug.

Uz zahtjev za izručenje, Švicarskoj je proslijeđena i prateća dokumentacija u vezi s optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Ekstradicijski pritvor

Oriću je nakon hapšenja određen ekstradicijski pritvor.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom hapšenja Orića da Srbija ne smije odustati od zahtjeva za njegovo izručenje.

Orić je nakon hapšenja u Bernu izjavio da “odatle u Srbiju živ neće”.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, obavijestili su ranije Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu sa Rezolucijom Interpola iz Dohe.

Ured Interpola u Lyonu nakon toga je povukao te potjernice.

Iz Interpola Bosne i Hercegovine kažu da se Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Hapšenje Orića

Orić je uhapšen 10. juna u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.

Prema difuznim potjernicama koje je ranije raspisivao Beograd, u Londonu, odnosno Beču, bili su uhapšeni ratni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić i general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Međutim, sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako potjernice nisu bile podržane nikakvim dokazima o njihovoj krivici, pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Potjernicu koju je raspisala Srbija za Orićem komentirao je nedavno i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović riječima da “za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet bh. sudova”.

“Zašto bi srbijanski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koji su tu veoma jasni”, rekao je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije