Bh. radnici bez zdravstvene zaštite

Bosna i Hercegovina ima 13 ministarstva zdravstva i 13 zdravstvenih fondova. 

Međutim, građani se suočavaju sa brojnim problemima kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti, naročito zaposleni, jer mnogi poslodavci ne uplaćuju doprinose, a time veliki dio bh. populacije lišavaju mogućnosti korištenja usluga javnog zdravstvenog sistema.

Miroslav Marinković, koji 13 godina radi u banjalučkoj Fabrici duvana, kazao je za Al Jazeeru kako su njegova primanja redovna, ali nikad ne zna može li ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

„Vjerujte, baš je pitanje ovih dana da li bi mogao, jer je sada prelomni period. Nije uplaćeno socijalno i penziono za prethodni mjesec. Svi hoće preko noći da se obogate na račun ove obespravljene, ponižene, da kažem, ponižene radničke klase“, kazuje on.

Kako je iz Banja Luke izvijestila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, u bh. entitetu Republika Srpska  ima blizu 266.000 zaposlenih. Poslodavci ne uplaćuju doprinose, ili ih uplaćuju neredovno, za više od 21.000 radnika. 

Kasne doprinosi i plate

S druge strane, blizu 150.000 nezaposlenih sa prijavom Fonda za zapošljavanje imaju ostvarene  doprinose. U Fondu pojašnjavaju da nezaposleni,  i oni  za koje poslodavci redovno uplaćuju doprinose, imaju potpuno ista prava.

„Obim i sadržaj korišćenja tog prava ne zavisi od visine doprinosa, niti postoji bilo kakav uslov. Dakle, svi oni koji su prijavljeni za zdravstveno osiguranje, po bilo kom osnovu, imaju apsolutno ista i jednaka prava u korišćenju zdravstvene zaštite“, kaže Darija Filipović iz Fonda.

Problem je, kažu, i to što su 35 posto osiguranika upravo radnici. Najvećim dijelom finansiraju liječenje korisnika Fonda. Ali, sami često nemaju to pravo, jer poslodavci ne uplaćuju doprinose. Dug je premašio 80 miliona eura, ističu u Fondu.

Kako je izvijestila Smiljanić, iz Fonda zdravstvenog osiguranja napominju da postoji određena kategorija građana kojima je zdravstvena zaštita zagarantovana, bez obzira na sve.

„Radi se o djeci do 15 godina, trudnicama i osobama oboljelim od malignih bolesti. U Fondu kažu da njihovu zdravstvenu zaštitu finansiraju najvećim dijelom upravo zahvaljujući doprinosima, koje uplaćuju poslodavci za svoje radnike“, kazala je Smiljanić.

Zdravstvena zaštita je zagarantovana još nekim kategorijama, poput izbjeglica i socijalno ugroženih.

Prema podacima entitetskog Saveza sindikata, u 60 posto firmi, gdje radnici nisu sindikalno organizovani, kasne i doprinosi, kao i i plate.

„Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a poručuju da ne mogu da urade mnogo, jedino preostaje  da pooštre kontrole inspekcije i Poreske uprave“, izvijestila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera