‘BH novinari’ traže izvinjenje funkcionera MUP-a RS-a

'Vaši postupci prema Vladimiru Šušku, bez ikakve dileme, jesu kršenje prava na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara', navedeno je u saopćenju (Arhiva)

Udruženje “BH novinari” saopćilo je da su u utorak primili odgovor Policijske uprave Banja Luka u vezi s privođenjem novinara BHT-a iz tog grada Vladimira Šuška u prostorije PU Banja Luka dok je obavljao profesionalni zadatak, u kojem navode da “novinar Vladimir Šušak nije priveden u PU Banja Luka”.

“Budući da u dopisu ‘BH novinarima’ navodite kako je identitet novinara Vladimira Šuška utvrđen tek ‘nakon profesionalnog i korektnog razgovora (…) s policijskim službenicima u PU Banja Luka’, potpuno je nejasno šta demantujete kada i sami tvrdite da je novinar Šušak boravio u Vašim prostorijama”, navedeno je u saopćenju.

Dodaju da su policijski odgovor i jučerašnje obraćanje medijima potpuno bespotrebni i zbog činjenice da Upravni odbor “BH novinara” i Linija za pomoć novinarima nisu imali nikakve primjedbe na ponašanje policajaca tokom razgovora s kolegom Šuškom nego na to da su ga policajci pokušali spriječiti u obavljanju profesionalnih zadataka na način da su ga  pozvali u PU i ispitivali ga.

Šušak nije bježao i pružao otpor policiji

Ističu da su takvi postupci u suprotnosti pravilima OSCE-a za ponašanje policije u kontaktu s novinarima, kao i svim drugim međunarodnim standardima zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara u kriznim situacijama.

“Isto tako, neosnovano je Vaše pozivanje na Zakon o policijskim i unutrašnjim poslovima Republike Srpske kojim se omogućava privođenje lica u službene prostorije policije bez pismenog naloga nadležnog organa ‘čiji je identitet potrebno utvrditi, kada nema drugog načina’. Kolega Vladimir Šušak nije bježao, pružao otpor policiji ili na druge načine onemogućavao rad policije, zbog čega ste mogli utvrditi njegov identitet na licu mjesta, bez da ste ga priveli / pozvali u prostorije PU Banja Luka”, stoji u saopćenju.

Da je cijeli ovaj postupak bio nepotreban, besmislen i u suprotnosti s dobrom praksom postupanja policijskih službenika prema “privedenim licima” iz “BH novinara” tvrde da govori i podatak da nijedan policijski službenik nije ni upitao Šuška da otkrije svoj identitet i pokaže novinarsku legitimaciju.

Također, navode da je pušten bez ikakvih službenih zabilješki i razmjene bilo kakvih informacija s policijskim službenicima PU Banja Luka, zbog čega sad i mogu tvrditi da novinar nije priveden na ispitivanje.

Ugrožavanje sigurnosti novinara

Naglasili su da se suština prigovora UO “BH novinara” i Linije za pomoć novinarima najodgovornijim ljudima u policijskim strukturama Republike Srpske odnosi na ometanje novinara prilikom snimanja, fotografiranja i obavljanja drugih profesionalnih zadataka tokom jučerašnjih protesta i “akcije” policije RS-a.

“Vaši postupci prema Vladimiru Šušku, bez ikakve dileme, jesu kršenje prava na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara. Žrtva takvog ponašanja nije bio samo kolega Vladimir Šušak, već još dvojica novinara: aktivista i novinar Ivan Begić, koji je tokom naguravanja sa policijom i privođenja zadobio lakše tjelesne povrede, i novinar Miljan Kovač, koji je bio u grupi građana okupljenih na Trgu Krajine kada su oboreni na zemlju tokom intervencije policijskih snaga. Zbog toga i dalje očekujemo javno izvinjenje oštećenim novinarima i cijeloj novinarskoj zajednici BiH od najviših funkcionera MUP RS i Policijske uprave Banja Luka”, saopćeno je iz udruženja “BH novinari”.

Izvor: Agencije