Bh. mljekari žele na tržišta Evropske unije

Bosna i Hercegovina je na čekanju s plasmanom svojih proizvoda na tržišta država članica Evropske unije. Nakon što je delegacija Ureda EU-a za hranu i veterinarstvo izvršilo provjeru postupka i proizvodnje obrade mlijeka, saopćeni su samo preliminarni rezultati, koji će pomoći u otklanjanju problema uočenih na terenu, izvijestila je Aida Bećirhodžić, novinarka Al Jazeere.

U sarajevskoj mljekari Milkos su prije osam godina počeli pripreme za izvoz svojih proizvoda na tržište EU-a. Ukoliko dobiju zeleno svijetlo, njihova dobit bi, kako kažu, mogla biti utrostručena.

Direktor Milkosa Adin Fakić je kazao: “To znači veći priliv keša, veći dobit za državu, u smislu smanjenja deficita, uvoz-izvoz i razvoj malih poljoprivrednih proizvođača, koji u tome treba da vide priliku za dodatna ulaganja, investicije i povećanje razvoja…”

I ova i ostale firme koje se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda spremne su pomoći kooperantima. Na taj način im žele omogućiti proširenje proizvodnje mlijeka i pomoći u njihovoj samoodrživosti.

Kandidati za izvoz

“Pored Milkosa, još četiri bh. mljekare kandidati su za izvoz svojih proizvoda na tržište EU-a. Da bi se ovakav proizvod našao na policama u EU-u, zeleno svjetlo mora dati i delegacija EU-a i vlasti Bosne i Hercegovine”, izvijestila je iz Sarajeva Bećirhodžić.

No, zvaničnog odgovora još uvijek nema. Nakon posjete inspekcije FVO-a, predstavljeni su samo preliminarni rezultati.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić je rekao: “Upoznati smo sa određenim nedostacima i aktivnostima koje moramo da realizujemo u narednom periodu kako bismo u konačnici dobili zeleno svjetlo za izvoz mlijeka u EU”.

Prepreka je, izgleda, ponovo u kompliciranom političkom sistemu Bosne i Hercegovine. EU traži od Bosne i Hercegovine da stavi pod kontrolu prerađivačke kapacitete i farme na kojima se vrši proizvodnja, ali i sve moguće rizike koji se u proizvodnji mlijeka mogu desiti. Jednostavno, žele nadzor jedne inspekcije.

Izvor: Al Jazeera