Bh. logoraši: Država mora riješiti naš status

Predsjednik Saveza logoraša: Ako se bude šutjelo, onda se rizikuje da se zločini i logori ponove (Anadolija)

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, koji se obilježava na današnji dan, predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine i drugih udruženja danas su jednosatnim stajanjem i transparentima ispred katedrale “Srca Isusova” u Sarajevu pružili podršku svim žrtvama torture, javlja Anadolija.

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo: “Šutnjom učestvujemo – zaboravom rizikujemo”, “Tišina je saučesnik”, “Da se ne zaboravi – da se ne ponovi”.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine kazao je da Savez logoraša danas obilježava i podržava Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

“Na ovaj način želimo da pošaljemo jasnu poruku kada su u pitanju žrtve torture u BiH, prije svega logoraši, da institucije vlasti u BiH moraju posvetiti veću pažnju jer su logoraši i žrtve torture još uvijek neprepoznatljivi i da su populacija koja nema riješen status”, pojasnio je Mešković.

Kako je kazao, ako se bude šutjelo, onda se rizikuje da se zločini i logori u BiH mogu ponoviti.

“Kroz logore u BiH je prošlo oko 200.000 logoraša u 657 logora gdje je ubijeno blizu 30.000 osoba, a silovano oko 25.000. To su podaci koji nijednog čovjeka u BiH i van zemlje ne mogu ostaviti ravnodušnim. Ovi podaci su i pokazatelji da institucije vlasti u BiH moraju poduzeti mjere kada je u pitanju briga i zaštita žrtava torture”, poručio je Mešković.

Borba za zakon

Savez logoraša i predstavnici drugih udruženja izrazili su nezadovoljstvo zbog nedonošenja adekvatnog zakona koji bi žrtvama znatno pomogao pri stjecanju i ostvarivanju prava koja su im neophodna, a shodno torturama koje su preživjeli u logorima i drugim mjestima zatočenja.

“Mi smo imali priliku da prvi put nakon 18 godina zakon pustimo u parlamentarnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH. Nažalost, zakon nije dobio potrebnu većinu, pogotovo kada su u pitanju poslanici koji dolaze iz političkih partija sa područja Republike Srpske”, pojasnio je Mešković.

Kako kaže, u narednom periodu izvršit će bolje i kvalitetnije pripreme kako bi zakon ponovno bio upućen u parlamentarnu proceduru.

Iz Saveza logoraša ističu da je žrtvama torture neophodna reparacija te da su država kao i samo društvo obavezni da im omoguće potrebne tretmane, ali i da sve žrtve podrže u procesu ponovnog uspostavljanja dostojanstvenog i pristojnog života.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Sarajevo Bakira Hasečić kazala je da su ciljevi udruženja na čijem je čelu da se nikada nikome u svijetu ne ponovi ono što se dogodilo BiH tokom agresije, da međunarodna zajednica i svi drugi faktori u svijetu spriječe konflikte.

“Mi znamo da je u svakom ratu bilo silovanja, ali ovo što smo mi osjetili na svojoj koži, tokom agresije na BiH, treba da bude poruka cijelom svijetu da se nikome nikada ne ponovi ono što se nama dogodilo”, poručila je Hasečić.

Izvor: Agencije