Bh. kadeti: Jedinstvo u različitosti

Najmlađi bh. košarkaši su sebi, nama, i onima koje su pobijedili, pokazali kako se pobjeđuje (FIBA)

Piše: Adis Hasaković

Sport je čudo. Magnet za ljude i ljudske emocije. Vezuje, motiviše i sastavlja ljude više i bolje nego bilo šta drugo. Samo je nevolja ta koja ujedini nepomirljivo. Nevolja pomiješana sa uspjehom – e, to je onda dobitna formula koja pobjeđuje. Ovo dvoje stvara inat, prkos, i želju za pobjedom koja dolazi kad joj se najmanje nadamo. Danas to zovu “pobjedničkim mentalitetom”.

Bosna i Hercegovina, i u njoj Bosanci i Hercegovci su uvijek pobjeđivali. Tako će ako Bog da i ostati. Stoljećima je ova zemlja odgajala sinove i kćeri ponosne i hrabre, “prkosne od sna”, koji su na svojim kućnim pragovima svjedočili nemoguće. Moguće je da se osjetio u posljednje vrijeme “zamor materijala”, ali ova generacija mladih nas podsjeća sada već na svakom koraku, u sportu, nauci, umjetnosti, biznisu, i napretku uopće, da oni nemaju kompleks i da je svijet tu zbog njih, a ne obrnuto. 

I baš su sinoć naši najmlađi košarkaši sebi, nama, i onima koje su pobijedili, pokazali kako se pobjeđuje. Ponudili su nešto vanserijsko, univerzalno, jedinstveno, neponovljivo, nešto što “tržište” još nije vidjelo. Ponudili su jedinstvo u različitosti koje je iznjedrilo kreativnost, hrabrost i poštenje. Kombinacija koja izbacuje iz cipela, i kojoj se niko od jedne “napaćene” Bosne nije nadao. Na cijelom prvenstvu i u cijeloj Evropi niko nije imao smislen odgovor na ovaj nezaustavljivi stroj.

Miraz za Evropu

To je formula za uspjeh. A, naša prednost je što nam ne treba puno da bi bili uspješni, i što imamo tržište, imamo kome “prodati” to što smo i po čemu smo bolji ili najbolji.

Evropa je naš cilj, i Evropa nije daleko, u to smo se svi sinoć mogli uvjeriti. Ona nas očekuje, i požuruje da joj se čim prije pridružimo. Upravo ovakvi kakvi jesmo. Znaju da i oni mogu samo profitirati od onog što imamo i što možemo dati, a da i dalje i mi i ta velika zajednica evropskih naroda kojoj pripadamo budemo na dobitku.

Tako funkcioniše Evropa. Svi bismo trebali u našoj različitosti donijeti u miraz, u novu zajedničku kuću, najbolje što imamo, i učiniti je još jačom i sigurnijom. Tako je sinoć funkcionisala Bosna i Hercegovina. 

Sinoćnja pobjeda Kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine u finalu Evropskog prventstva u košarci najavila je bolja vremena i budućnost kojoj se svi u BiH nadamo.

I baš je najmlađa generacija bosanskih sinova (1999 – 2000) još golobrada, svima nama poslala poruku da je moguće biti najbolji, biti prvi, biti jednostavan i skroman, i dostojanstven u svojoj pobjedi.

Djeca su nam pokazala kako.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera