Bh. biskupi pozvali na zaustavljanje iseljavanja Hrvata

'Previše nabijamo negativnu klimu. Ispada da dolazi Sudnji dan', kaže kardinal Puljić (Anadolija)

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić pozvali su predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da se zajednički angažiraju kako bi zaustavili val iseljavanja iz te zemlje jer se u 2017. godini “iselilo tisuće Hrvata”, prenosi HINA.

“Što se tiče naše biskupije, mi smo u minusu za 5.000 vjernika u prošloj godini, dok je u proteklih pet godina Hercegovinu napustilo 15.000 ljudi”, rekao je biskup Perić na konferenciji za novinare održanoj nakon zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Pojasnio je kako odlaze čak i oni koji imaju siguran posao, te je naveo kako je u prošloj godini iz te biskupije otišlo šest vjeroučitelja, a ove godine odlazak je najavilo njih sedam.

Biskup Perić istaknuo je kako Crkva nastoji poduzeti potrebne korake, te je pozvao državne institucije da se uključe kako bi se zaustavilo iseljavanje.

“Previše nabijamo negativnu klimu. Ispada da dolazi Sudnji dan. Dajmo malo više volje za život u ovim prostorima, a onda pomozimo i da ti naši političari budu odgovorni u svojem odnosu prema svojem zadatku i ljudima”, rekao je nadbiskup Puljić.

Puljić: ‘Ono što se voli za to se žrtvuje’

Prema njegovim riječima, problem odlaska povezan je s brojnim faktorima, ali i s time da se nije “naučila voljeti vlastita gruda”.

“Ono što se voli za to se žrtvuje. Izgubili smo to što su nama stari baštinili. Oni su za tu grudu ginuli, na njoj umirali, a mi to ne znamo cijeniti”, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

Prema podacima Katoličke Crkve, u 2017. godini broj katolika u Bosni i Hercegovini, koji su u najvećem broju Hrvati, smanjio se za 13.650 i sada ih je 376.591, što je posljedica nastavka trenda iseljavanja i negativnih demografskih kretanja izazvanih lošim stanjem u zemlji.

Kako je priopćeno nakon zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u Bosni i Hercegovini bez šire rasprave u koju bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Izrazili su potporu biskupima u Hrvatskoj i “svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave”.

Izvor: Agencije