BH Airlines traži pomoć Vlade FBiH

Bosanskohercegovačka aviokompanija BH Airlines ponovno je u nezavidnom položaju.

Računi kompanije su gotovo dva mjeseca blokirani zbog dugovanja, a jedan od dva aviona koji čine njihovu flotu prizemljen je u Njemačkoj.

Aviokompanija nema novca da plati troškove popravke, javlja reporter Al Jazeere Jakov Avram.

Pomoć su tražili od vlasnika, Vlade bh. entiteta Federacije BiH, ali još je neizvjesno hoće li im ministri na odlasku pružiti slamku spasa.

Avioni BH Airlines su sve rjeđi prizor na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Bosanskohercegovačka nacionalna aviokompanija smanjila je broj letova, jer sada samo jedan avion saobraća na tri destinacije u njenoj ponudi – Beograd, Cirih i Kopenhagen. 

Druga letjelica je zbog kvara prizemljena u njemačkom Monchengladbachu, a troškove servisa od 200.000 eura kompanija ne može platiti, kao što već dva mjeseca ne može izmiriti plate za više od 100 radnika.

Račun kompanije blokirao je HETA, austrijski Hypo leasing i Aerodrom Sarajevo zbog višemilionskih dugovanja BH Airlinesa.

Od ukupne sume koja je dostigla blizu 13 miliona eura, BH Airlines najviše duguje HETA Leasingu – 7,5 miliona. Aerodrom Sarajevo potražuje tri miliona eura, a milion manje strani i domaći dobavljači.

To je situacija koja nije nepoznata federalnom ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću, jer je u dva navrata bio uključen u akciju finansijskog spašavanja nacionalnog avioprevoznika.

Gomilanje dugova

Smatra da je takva situacija dugoročno neodrživa, jer federalnaVvlada svake godine izdvaja 3,5 miliona eura za poticaje kompaniji koja gomila dugove.

Bijedić je rekao: “Ta kompanija, BH Airlines je bila blokirana još prije dvije godine. I prošle godine. Tako da smo mi taj ugovor pokušavali da reprogramom produžimo, da bi kompanija mogla da opstane, da jednostavno živi. I to ide u jednom periodu. Međutim, to ne može da ide unedogled”.

Partnerstvo sa Turkish Airlinesom, nekada velika uzdanica, neslavno je okončano. Ministar tvrdi da je tokom tog perioda BH Airlines  uvećao ukupan dug i bio u krajnje podređenom položaju.

Drugog strateškog partnera, uprkos najavama, Vlada nikada nije pronašla.

Prije 10 godina na leasing su, za 18,4 miliona dolara, kupljena dva aviona. Federalna vlada i BH Airlines vratit će 25,7 miliona dolara.

No, po završetku aranžmana koji ističe u ovoj godini, avioni ostaju u vlasništvu HETA leasinga. O uvjetima pod kojim je zaključen ovakav ugovor o leasingu, kaže Bijedić, obaviješteni su istražni organi.

BH Airlines sada hitno treba blizu 1,3 miliona eura da bi izmirili dugove, odblokirali račun i vratili avion iz Njemačke.

Predstavnik sindikalne podružnice BH Airlinesa Elvis Žiga je kazao: “Imali smo sastanak u Ministarstvu 24.12. sa ministrom i tu je bilo načelno dogovoreno istupanje na Vladu da nam se daju ta sredstva koja su neophodna za nastavak našeg rada. Međutim, poslije toga došli smo u ovu situaciju. Ali, neslužbeno, imaju neka načelna obećanja ministra da će nam Vlada izaći u susret, odobriti sredstva da bismo mogli nastaviti raditi do naredne Vlade”.

Sve oči su, dakle, ponovno uprte u Vladu FBiH, čiji će mandat trajati do postizanja dogovora između pobjedničkih stranaka proteklih općih izbora.

Ministar Bijedić poručuje da će, ovaj put, u donošenju odluke o novom spašavanju ili gašenju BH Airlinesa morati učestvovati svi ministri s premijerom na čelu. 

“Sudbina BH Airlinesa mogla bi biti poznata na narednoj sjednici Vlade FBiH. Tako će jedan bh. entitet odlučivati hoće li se ova država pridružiti grupi zemalja koje nemaju nacionalnog avioprevoznika”, javlja Avram.

Izvor: Al Jazeera