Bez sporazuma nakon razgovora o Keasongu

Pregovarači su se dogovorili da će više od 120 tvornica u kompleksu Kaesong nastaviti djelatnost čim za to budu 'spremne' (AP)

Republika (Južna) Koreja objavila je da su razgovori sa Demokratskom Narodnom Republikom (Sjevernom) Korejom o ponovnom otvaranju fabričkog kompleksa Keasong u srijedu  završeni bez sporazuma, ali da su se dvije strane dogovorile da se ponovo sretnu slijedeće sedmice, prenio je France Presse.

Razgovor bi, kako su saopćili južnokorejski predstavnici nakon četiri sata razgovora koji je u srijedu započet, trebalo da bude nastavljen 15. jula.

Istaknuto je da su se Sjeverna i Južna Koreja složile da bi kompleks trebalo održavati i dalje razvijati i da se razgovaralo o tome da sadašnja tromjesečna obustava ne bi trebalo da se ponovi.

Dvije Koreje pregovarale su u srijedu o ponovnom otvaranju njihovog zajedničkog industrijskog kompleksa na sjevernokorejskom teritoriju, koji je jednostrano zatvorio Pjongjang početkom aprila na vrhuncu napetosti između dviju zemalja, u pozadini kojih su bile nuklearne ambicije sjevernokorejskog komunističkog režima.

Specijal

Južnokorejska delegacija doputovala je u Sjevernu Koreju u pokušaju ponovnog otvaranja postrojenja Kaesong, ključnog za sjevernokorejsku ekonomiju i južnokorejske kompanije koje se izgubile stotine miliona dolara nakon odlaska sjevernokorejskih radnika, prenosi Hina.

Povjerenje i saradnja

“Učinit ćemo što je u našoj moći kako bi ovaj sastanak vratio obostrano povjerenje i bolju saradnju”, kazao je novinarima šef južnokorejske delegacije Suh Ho prije odlaska na Sjever.

Dvije Koreje složile su se u nedjelju, nakon više od 12 sati osjetljivih rasprava o načelnom ponovnom otvaranju Kaesonga.

Pregovarači, okupljeni u selu Panmunjom, na liniji razgraničenja, dogovorili su se da će više od 120 tvornica u kompleksu nastaviti djelatnost čim za to budu “spremne”.

Izvor: Agencije