Bez sjednice Gradskog vijeća Mostara

U ponedjeljak je propao pokušaj održavanja sjednice Gradskog vijeća Mostara, čija je legalnost upitna. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) su ponovno poručili kako bi rješenje za Mostar trebale donijeti lokalne političke stranke, a to je rečeno i gradskim sindikatima.

Oni strahuju za primanja jer, zbog neodržavanja izbora u tom gradu i ranijeg nepostizanja dogovora, grad nema ni novu vlast ni budžet. U međuvremenu, gradski život odvija se inercijom.

Jedna od rijetkih stvari koja u Mostaru ne funkcionira zbog hrvatsko-bošnjačkih političkih nesuglasica, a ide na ruku građanima, jeste parking. U centru grada potpuno je besplatan. Vozači su svjesni da se to treba mijenjati, ali dobro dođe.

„Ako je svugdje, zašto ne i kod nas. Ipak, dobro nekad dođe što je besplatno. Dobro, između kapi se prođe, ali Bože moj“, kaže Mostarka Darija.

Poduzeće Parking postoji, ali ništa ne radi. Vodeća bošnjačka politička stranka, Stranka demokratske akcije (SDA) njegov rad uvjetuje donošenjem rješenja za, također sporna komunalna poduzeća, a vodeća hrvatska stranka u gradu, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), na takvo povezivanje problema ne pristaje.

Upitan rad

U većini pitanja je slično, tako da mnogi, posebno u nevladinom sektoru, smatraju rad gradskih vijećnika potpuno upitnim.

„Gotovo da se ne osjeti razlika u njihovom radu za vrijeme punog mandata i sada kad nemamo vlasti, izuzev, naravno, kad su u pitanju budžetski korisnici, koji će navjerojatnije najviše i ispaštati“, rekla je Majda Behrem Stojanov iz Centara civilnih inicijativa.

Sporan je, zapravo, i status dosadašnjih vijećnika, navodi novinar Al Jazeere Ivan Pavković koji se javio iz Mostara.

„S obzirom da u Mostaru lokalni izbori nisu održani o tome ima li Mostar Gradsko vijeće, makar u tehničkom mandatu, stanje nije jasno ni samim vijećnicima iz prethodnoga mandata. Jedino što imaju je upozorenje iz OHR-a da ne donose nikakve odluke dok se njihov status ne razjasni“, dodaje Pavković.

Uprkos tome, za ponedjeljak je sjednica Gradskog vijeća bila zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer hrvatski vijećnici nisu došli, pozivajući se na preporuku OHR-a.

Sjednicu je tražio klub vijećnika Bošnjaka iz proteklog mandata.

„Isključivi krivac za stanje u Mostaru u zadnjih osam godina do danas je OHR. Njegovo ponašanje od 2004. do danas ne daje povjerenje, barem meni kao Bošnjaku u gradu Mostaru, da su njihove namjere iskrene da ovaj grad bude grad ravnopravnih građana i naroda“, navodi Salem Marić iz Kluba Bošnjaka (SDA).

Osiguravanje spomenika

Za sjednicu je bilo planirano donošenje privremenog finansiranja, jer sve isplate prestaju posljednjim danom ovog mjeseca. U HDZ-u odgovaraju kako su predlagali usvajanje budžeta još prije pola godine, ali nisu dobili pozitivan stav SDA.

„Mogli smo donijeti budžet za cijelu 2013. godinu i imati jednu atmosferu rasterećenu i relaksiranu, da bi se pregovori o statutu Mostara mogli privesti kraju na jedan primjeren način“, smatra Slađan Bevanda iz HDZ-a.

Policija, u međuvremenu, osigurava sporne spomenike ispred Gradske vijećnice. Istraga o bombaškom napadu na spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH još traje.

“Vijećnica je još prazna jer bošnjački vijećnici ne žele u nju zbog spomenika poginulima pripadnicima HVO-a, a hrvatski zbog, iz revolta naknadno postavljenog, spomenika Armiji BiH”, rekao je Pavković.

“Postoji i treći spomenik, kojeg malo ko spominje. Dok dva podignuta u čast domaćim vojnicima na dvije strane dižu veliku prašinu, onaj u čast mađarskim vojnicima koji su bili tu u Mostaru baš nikoga ne smeta.

Izvor: Al Jazeera