Bez sastanka Trump-Putin dok Rusija drži ukrajinske brodove

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice sa posadom od 24 mornara (EPA)

Sastanka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina neće biti dok god Rusija drži ukrajinske brodove i posadu koje je zaplijenila u blizini Krima, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

“Ne vidim okolnosti u bliskoj budućnosti da bi moglo doći do održavanja takvog sastanka dok brodovi i posada ne budu pušteni”, rekao je Bolton novinarima u Washingtonu, prenio je Reuters.

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice sa posadom od 24 mornara u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Podrška SAD-a

To je bio prvi otvoren vojni sukob Moskve i Kijeva od ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim 2014. godine kada je počeo oružani sukob proruskih separatista i Vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zvanični Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je izazvala rat u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi, te da vojno podržava separatiste, što Moskva žestoko odbija uprkos brojnim dokazima, prenose agencije.

Američka vojska objavila je u četvrtak da je izvela “vanredni” let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji.

Izvor: Agencije