Bez rješenja izbornih pravila za Mostar

Jedni izbori su već preskočeni, tako da Mostar već četiri godine nema Gradskog vijeća (Al Jazeera)

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije podržao niti jedan od tri prijedloga izmjene Izbornog zakona koji se odnose na grad Mostar.

Parlament je o tome raspravljao po hitnom postupku, a izmjene su bile bitne kako bi se u tom gradu predstojeće jeseni mogli održati lokalni izbori.

Jedni izbori su već preskočeni, tako da Mostar već četiri godine nema Gradskog vijeća.

S obzirom na to da u šest godina, otkada je izmjenu pravila zatražio Ustavni sud, nije postignut dogovor, stranke su zasebno poslale prijedloge.

Hrvatska demokratska zajednica BiH je proslijedila svoje rješenje, zajedničko su predložili Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost, dok su Socijaldemokratska partija BiH i Demokratska fronta, također zajedno, u proceduru uputile prijedlog Centra za mir bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića.

Taj grad ima složen način funkcionisanja, u kojem se i kroz lokalnu vlast uspostavljaju mehanizmi zaštite pojedinih naroda – kako predstavnici niti jednog ne bi imali mogućnost samostalnog preuzimanja vlasti u njemu.

Matematički modeli za izbore

“Predloženi modeli rješenja za Mostar bili su matematički. I ono što je Ustavni sud tražio prije šest godina jeste da se uskladi broj vijećnika s brojem birača u pojedinim izbornim jedinicama. Tri ponuđena rješenja to različito tretiraju”, javio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Jedno rješenje nudi pet izbornih jedinica, druga dva – sedam izbornih jedinica. Razlikuju se i po tome treba li postojati jedinstvena gradska lista, trebaju li se birati gradonačelnici i po broju minimalnog odnosno maksimalnog broja vjećnika iz pojedinog naroda koji mogu sjediti u Gradskom vijeću.

“Ono što je zanimljivo, što se čulo tijekom rasprave, da su pojedini zastupnici vladajućih stranaka kazali kako je rješenje na pomolu, da su blizu dogovora i da se ono može očekivati idućih par dana. Zanimljivo je i to da su neki od njih također naglasili kako rješenje za Mostar ne mora biti doneseno do 4. svibnja, kada se raspisuju lokalni izbori u BiH, jer postoje načini raspisivanja izbora za Mostar i kasnije”, javio je Pavković.

Sjednica je prekinuta, a njen nastavak najavljen je za 11. svibnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije