Bez obnove procesa protiv Zardarija

Zardari je osumnjičen da je pronevjerio 12 miliona dolara zajedno sa suprugom Benazir Bhutto tokom 90-tih godina prošlog stoljeća (EPA)

Švicarske vlasti odbijaju obnoviti proces oko pronevjere novca iz 90-tih godina protiv predsjednika Pakistana Asifa Alija Zardarija, rekao je jedan visoki dužnosnik pakistanskog Ministarstva pravosuđa.

Vrhovni sud Pakistana je u jesen prisilio Vladu da napiše pismo švicarskim vlastima i traži da ponovno razmotre Zardarijev predmet, prenosi Hina.

Švicarci su odgovorili na pismo i naglasili Zardarijev predsjednički imunitet, rekao je jedan visoki dužnosnik pakistanskog Ministarstva pravosuđa, prenosi AFP.

Švicarske vlasti su tako potvrdile stajalište pakistanske Vlade koja već dugo insistira na imunitetu predsjednika Zardarija u tom političko-pravnom sporu.

Pritisak Pakistana

Najviši sud Pakistana od decembra 2009. vrši pritisak na Vladu da traži od Švicarske ponovno otvaranje procesa protiv Zardarija, osumnjičenog da je pronevjerio 12 miliona dolara zajedno sa suprugom Benazir Bhutto tokom 90-tih godina prošlog stoljeća.

Vrhovni sud je u junu 2012. smijenio premijera Yousufa Razu Gilanija jer je odbio tražiti od švicarskih vlasti ponovno otvaranje procedura protiv predsjednika Zardarija.

Njegov nasljednik Raja Pervez Ashraf je u jesen 2012. pisao švicarskim vlastima, ali je istaknuo Zaradarijev predsjednički imunitet.

Sredinom maja je predviđeno održavanje općih izbora u Pakistanu, gdje su česti državni udari i niti jedna civilna vlast nije završila svoj petogodišnji mandat, pa su izbori važni za učvršćenje demokratije u toj zemlji sa 180 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije