Bez napretka u pregovorima o denuklearizaciji Koreje

Mike Pompeo pregovara s Kim Yong-cholom, čelnikom sjevernokorejske partije (Reuters)

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je “vrlo produktivnim” dvodnevne pregovore koje je vodio u Pongjangu za pokretanje konkretnog plana denuklearizacije, prenosi AFP.

Pompeo je od petka osam sati pregovarao s Kim Yong-cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Pjongjangu.

U obraćanju novinarima prije puta u Tokio Pompeo je razgovore ocijenio produktivnima, ali nije precizirao kako Sjeverna Koreja namjerava ispoštovati svoje obveze o denuklearizaciji poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva.

“To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla”, rekao je Pompeo.

U Tokiju bi trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Kim Yong-chol je prethodno, nakon prvog dana razgovora, istaknuo da je s Pompeom imao “veoma ozbiljne rasprave o jako važnim pitanjima”. Našalio se da američki državni tajnik “možda zbog toga nije dobro spavao” u prestižnoj gostinjskoj kući Paekhwawon, poznatoj i kao Vrt sa stotinu ruža.

Prema pisanju američkih novinara Pompeo mu je odgovorio: “Direktore Kim, dobro sam spavao. Imali smo dobre razgovore. Cijenim to i radujem se današnjem nastavku rasprave”. 

Ponovio je kako je Trump predan “svjetlijoj budućnosti Sjeverne Koreje”. 

“Stoga je posao koji radimo, put prema potpunoj denuklearizaciji i izgradnji odnosa između naše dvije države ključan za bolju Sjevernu Koreju i uspjeh koji naša dva predsjednika traže od nas”, dodao je Pompeo. 

Kim se složio da je riječ o važnom poslu i naglasio da “postoje stvari koje želi razjasniti”, na što je američki državni tajnik odgovorio da to mora učiniti i on. 

Pompeo nepopustiljiv po tri pitanja

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert naglasila je da je Pompeo nepopustljiv po tri pitanja: potpune denuklearizacije Sjeverne Koreje, sigurnosne garancije i repatrijacije ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. 

Kim Jong-un je u Singapuru rekao kako je predan “putu prema denuklearizaciji” Korejskog poluotoka, no nije otkrio detalje kako i kada će Pjongjang zaustaviti oružani program za koji je Trump rekao da nije dopušten jer prijeti sigurnosti Sjedinjenih Država. 

Američki predsjednik je pak obećao pružanje “sigurnosnih garancija” Sjevernoj Koreji, a Washington je nakon toga otkazao jednu od velikih vojnih vježbi s Južnom Korejom koje Pjongjang redovito naziva pripremom za invaziju.

Pompeo će se u nedjelju u Tokiju sastati sa predstavnicima Seula i Tokija.

Izvor: Agencije