Bez napretka u pregovorima Irana i Zapada

Kerry i Zarif će nastaviti pregovore (EPA)

Prvi dan novih pregovora između Irana i Britanije, Kine, Francuske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, okončan je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Ženevi bez napretka, saopštio je zamjenik iranskog šefa diplomatije.

“Razgovori su dobro tekli, ali dosad nije načinjen napredak”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Abbas Araqchi.

Predstavnici SAD-a nisu željeli da iznesu detalje sa sastanka, prenijela je agencija Tass, dodajući da se nastavljaju razgovori američkog državnog sekretara Johna Kerryja i iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa o nuklearnom programu Teherana.

Neimenovani izvori su naveli da za danas nije predviđen zvaničan sastanak predstavnika Irana i grupe P5+1, već da se samo očekuju konsultacije na nivou eksperata.

Odgovor Irana

Iran je ranije u nedjelju oštro odgovorio na upozorenja da je Washington spreman da napusti nuklearne pregovore ukoliko Teheran ne pristane na sporazum kojim bi bila otklonjena svaka mogućnost da razvije nuklearno oružje.

Visoki iranski zvaničnik Ali Akbar Velayati je rekao da ostanak ili napuštanje pregovora “zavisi od Amerikanaca”, prenio je AP.

Velayati je reagirao na izjavu američkog državnog sekretara Johna Kerryja koji je rekao da je predsjednik Barack Obama “u potpunosti spreman” da povuče SAD iz pregovora, prije nego pristane na sporazum koji bi Iran ostavio sa mogućnošću proizvodnje nuklearnog oružja.

Nuklearni razgovori Irana sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Pregovarači su postavili 31. mart kao rok za postizanje okvirnog sporazuma.

Izvor: Agencije