Bez elektrodistribucije uz Teslinu bateriju

Uređaj će koštati 3.500 američkih dolara i tokom godine će biti plasiran na američko tržište (Getty Images)

Tesla, američka kompanija poznata po električnim automobilima, predstavila je „bateriju za domaćinstvo“ za koju je osnivač firme Elon Musk kazao kako može pomoći promjene „kompletne energetske infrastrukture svijeta“, prenosi AFP.

Baterija Tesla Powerwall može skladištiti energiju iz solarnih panela, klasične mreže snabdijevanja električnom strujom u intervalima kada je struja jeftinija, te biti sigurna rezerva u slučaju prekida napajanja ovim energentom.

U teoriji bi uređaj, koji može stati na zid garaže ili kuće, mogao kuće sa solarnim panelima napraviti potpuno nezavisnim od tradicionalne mreže napajanja.

„Cilj je potpuna transformacija kompletne energetske infrastrukture svijeta, gdje ne bi bilo emisija štetnih ugljičnih gasova“, kazao je Musk novinarima prije prezentiranja Powerwalla na događaju održanom nedaleko od Los Angelesa.

Primjerci uređaja bili su izloženi duž jedne strane dvorane.

„Izgleda kao prekrasna skulptura na zidu“, istakao je Musk.

Njemačka ključno tržište

Dodao je kako je sva električna struja za prezentaciju, na kojoj je bilo nekoliko stotina predstavnika medija i ljudi iz tehnoloških kompanija, došla iz novih baterija spojenih na solarne panele na krovu.

U početku će uređaj, koji će koštati 3.500 američkih dolara, biti plasiran na američko tržište tokom ove, dok Tesla planira na međunarodno tržište ga plasirani naredne godine.

Za Njemačku se smatra kako je ključno tržište za ovaj proizvod jer je jedna od država sa najviše razvijenim udjelom solarne energije na svijetu, dodao je Musk.

Modeli Powerwalla dolaze sa sedmičnim ciklusom od 10 kWh ili dnevnim ciklusom od sedam kWh, a oba će imati garanciju od 10 godina imaju dovoljno snage da napajaju kuće tokom predvečernjih sati kada je najveća potrošnja.

„Ovo će biti zaista odlično za najsiromašnije zajednica svijeta, jer omogućava korisniku da bude potpuno van standardne mreže“, istakao je prvi čovjek Tesle, te dodao kako je ključni cilj pomjeranje razvijenih ekonomija, poput Sjedinjenih Američkih Država, od neodrživih fosilnih goriva.

„Mislim da svi kolektivno trebamo uraditi nešto jer imamo stvarno odličan fuzijski reaktor na nebu, koji zovemo Suncem.“

Izvor: Agencije