Bez dvorane nema budućnosti sporta u Maglaju

Majske poplave su gotovo u potpunosti uništile jedinu sportsku dvoranu u Maglaju, a tako i perspektivu sporta u gradu koji je iznjedrio mnoge dobre sportiste.

Da se obnovi Sportska dvorana Pobjeda, oronula i uništena tokom poplava, potrebno je, prema grubim procjenama, blizu 400.000 eura. Generacije mladih u maglajskoj dvorani godinama je okupljao Mahmut – Mašo Obralić, no sada zbraja štete i uspomene.

“Ovdje počinje sve. Ovo je najvažnija stvar poslije porodice. Za nekog je fudbal, za nekog odbojka… Mene ovo drži u životu na neki način”, kaže Obralić, trener i rukovodilac dvorane u Maglaju.

On smatra da je kroz dvoranu godišnje prolazilo najmanje 100.000 ljudi, uglavnom mladih. Grad je živio za sport. Danas su tribine prazne. Umjesto parketa, ostao je beton. Od sportskih rekvizita sačuvane su tek sitnice.

“Zaista je sve stalo. Lično sam, baš kao i ostali, imao mnogo primjedbi na dvoranu koja je bila prije 14. maja. Međutim, da je ona sad tu…”, kaže Obralić.

Benjamin Burić u toj je dvorani prije mnogo godina naučio igrati rukomet, a tada nije mogao ni sanjati da će jednog dana postati reprezentativac Bosne i Hercegovine.

“Nije ovako dvorana čak izgledala kad sam ja krenuo trenirati. Bila je u puno boljem stanju. Ali, da, tu sam krenuo trenirati, svoje prve korake napravio, prve odbrane… Sve sam prvo tu napravio i stvarno sam zahvalan ovoj dvorani na svemu tome što mi je podarila na početku karijere”, priznaje Burić.

Trojica reprezentativaca

Rukometni klub Maglaj iznjedrio je, osim Benjamina, još trojicu reprezentativaca. Na Svjetskom prvenstvu 2015. godine Selvedin Omahić i Eldar Memišević branit će boje Katara. Sada su tu kako bi pomogli da se dvorana obnovi.

“Kad gledam ove golove, zamišljam gdje sam bio prije, iz koje pozicije sam šutao, kako je bilo, padove, a sada toga više nema. Čisti beton, nema ni parketa, nema ničega. Sve je potpuno uništeno”, ukazuje Omahić.

“Ima dosta sportaša koji su bili ovdje i igrali. Sada su ta djeca na ulicama. Nemaju šta da rade. To je jedan veliki problem za mlade ljude i sportaše”, napominje Memišević.

Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović podsjeća kako su se u maglajskoj sportskoj dvorani igrale neke od najvažnijih utakmica.

“Poplave su dvoranu gotovo potpuno uništile i svi se pitaju šta je budućnost sporta u Maglaju”, javlja Maličbegović.

Dječaci i djevojčice iz Maglaja više nemaju gdje trenirati, jer je igra na betonu daleko od ozbiljnog sporta. Općinska i kantonalna vlast nema novac za obnovu dvorane Pobjeda, pa bez pomoći donatora djeca neće izgubiti samo igru, već i snove da će jednog dana braniti boje nekih velikih klubova.

Izvor: Al Jazeera