Propao sastanak o popisu stanovništva u BiH

Zakonski rok za objavu podataka popisa je 1. juli (Arhiva)

Centralni popisni biro na večerašnjoj sjednici u Sarajevu nije uspio postići dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

”Optimistični su da će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni do prvog jula, ali ostaje pitanje privremenog prebivališta”, javlja reporterka Al Jazeere Lana Jašarspahić-Knežević.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izrazio je nadu da bi do isticanja zakonskog roka za objavu podataka popisa, odnosno 1. jula, ipak, uz podršku Vijeća ministara BiH, moglo da dođe do konsenzusa.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH u funkciji koordinatora Vijeća ministara za pitanja popisa, kaže da ne može da zamisli da se može doći u situaciju da propadne popis, naglasivši da Agencija za statistiku BiH u skladu sa zakonom treba da dovede posao do kraja, prenosi Srna.

Sporno pitanje

Direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Emir Kremić rekao je da se ne može govoriti o krivcu što večeras nije postignut konsenzus, izrazivši nadu da bi u zakonskom roku moglo doći do objave rezultata.

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izrazila je žaljenje što na današnjem sastanku nije postignut dogovor, izražavajući nadu da je moguće doći do konsenzusa.

Ona je ponovila stav da pitanje 40 iz popisnice mora biti obuhvaćeno u objavljivanju rezultata.

Osmanović je kazao uoči sjednice da, ukoliko ne dođe do sporazuma, očekuje se da se međunarodna zajednica, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH “uključe u to na određeni način kako bi se postigao dogovor”.

Pitanje 40, na kojem insistira RS, tiče se privremenog boravka (rad ili školovanje).

Izvor: Al Jazeera i agencije