Bet Israel: Tvrdnje u emisiji HTV-a su poricanje holokausta

Jasenovac
Igor Vukić tvrdi da je Jasenovac bio radni logor te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubistava (Anadolija)

Židovska vjerska zajednica Bet Israel priopćila je u ponedjeljak se u emisiji “Dobar dan Hrvatska” na Prvom programu Hrvatske televizije 30. svibnja moglo “vidjeti i čuti kako se kroz očito nerazumijevanje i zlouporabu demokratske slobode izražavanja iznose ideje i tvrdnje koje vrijeđaju, šokiraju i uznemiravaju članove Židovske zajednice u Hrvatskoj”.

U toj emisiji urednice Karoline Vidović Krišto, koju su vodili Marina Medved Pulić i Franjo Ridjan, gostovao je novinar, publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić.

U emisiji je bila predstavljena Vukićeva knjiga Radni logor Jasenovac, a autor je ponovno osporio broj od blizu 80.000 ubijenih u ustaškom logoru.

Vukić je, kako je prenijela Hina, poznat po tvrdnjama da je u Drugom svjetskom ratu Jasenovac bio radni logor i sabiralište radne snage te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava.

Negiranje zločina u logoru Jasenovac

“Još više šokira činjenica da se promoviranju takvih ideja daje mjesto na javnoj televiziji”, piše u priopćenju Bet Israela.

Bet Israel tvrdi kako teze iznesene u toj emisiji predstavljaju očit primjer poricanja holokausta.

“U zemljama čijem civilizacijskom i kulturološkom okviru želimo pripadati poricanje holokausta smatra se jednim od vidova antisemitizma”, ističe Bet Israel i dodaje kako promotori takvih ideja, u pravilu, završe na sudu te dobivaju primjerene kazne.

U petak je Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac, u povodu gostovanja Igora Vukića u HTV-ovoj emisiji, osudila stajališta iznesena u toj emisiji kojima se negiraju zločini počinjeni u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac.

JUSP Jasenovac je u priopćenju osudio i izrazio zabrinutost zbog izjava i teza koje su izrekli Vukić i voditelji emisije Marina Medved Pulić i Frano Ridjan, posebice zato što je osoba koja negira zločine dobila prostor u programu javne televizije, gdje je predstavljena kao autoritet za proučavanje teme koncentracijskog logora Jasenovac.

Protest zbog HRT-a i uklanjanja emisije

U ponedjeljak se tridesetak prosvjednika okupilo pred Hrvatskom radiotelevizijom na prosvjedu nazvanom “Stop cenzuri – za pravo na istinu”, organiziranom nakon što se javna radiotelevizija prošlog tjedna ogradila od spornih stavova o logoru Jasenovac koje je iznio Vukić u emisiji te izbrisala snimku te emisije sa svojih mrežnih stranica.

Na skupu koji je uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a organizirala Građanska inicijativa “Ivo Pilar” ponovljene su teze iz poziva na prosvjed kako “HRT sustavno zatire istinu i manipulira informacijama” te kako javni radioservis “radi po nalogu velikih stranaka i protiv javnog interesa”.

Prosvjednici su isticali i kako je urednica sporne emisije Karolina Vidović Krišto na udaru prijetnji i javnoga linča, kako se HRT bez ikakvog objašnjenja ogradio od izjava Igora Vukića te da je vodstvo javne radiotelevizije bez ikakvih argumenata sazvalo hitnu sjednicu Programskog vijeća.

Naglasili su i kako se i prozivanjem Vukića i Vidović Krišto napada i na slobodu znanstvenog istraživanja i slobodu govora, što je, kako ističe, u izravnoj suprotnosti s načelima rada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i sa stavovima hrvatske Vlade te da su ti napadi, odnosno postupanje HRT-a i Programskog vijeća “protudržavni, protuznanstveni i protuljudski”.

‘Gonit ćemo vas istinom’

“U skladu s hrvatskim Ustavom i zakonima, zaustavite odmah cenzuru koju na HRT provodi dio vrhuške, uz potporu kadrova sklonih totalitarnim režima. Zahtijevamo trenutačni prestanak prijetnji novinarima, urednicima i osoblju HRT-a koje se ne slaže s tekovinama totalitarizma”, rekla je Zorica Gregurić iz Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u ime prosvjednika ispred HRT-a.

Dodala je kako zahtijevaju vraćenje vijesti o gostovanju Vukića i snimku emisije na HTV-ovu stranicu, ali i ispriku vodstva HRT-a urednici i političkoj komentatorici Vidović Krišto.

Na prosvjedu je govorio i Željko Maršić iz Građanske inicijative “Ivo Pilar”, koji je vodstvu HRT-a poručio: “Gonit ćemo vas istinom, gonit ćemo vas do kraja.”

Među prosvjednicima su bili i povjesničar Josip Jurčević, kao i predstavnici udruga hrvatskih dragovoljaca i branitelja.

HRT se u četvrtak ogradio od stajališta iznesenih  u emisiji “Dobar dan Hrvatska” u kojoj je gostovao Vukić, no u reagiranju nisu spomenuli sankcije za odgovorne.

Povjesničar Klasić odbio sudjelovanje

“HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac, kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske”, navedeno je u reagiranju HRT-a.

Uz Vukića, gost emisije trebao je biti i povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta, no on je odbio sudjelovati u emisiji, ne želeći davati kredibilitet Vukićevom istraživanju.

Klasić je za Net.hr kazao kako je odbio poziv urednice Vidović Krišto da sudjeluje u emisiji, rekavši da “Vukić pripada društvu koje negira zločine u Jasenovcu i da tome ne bi davao kredibilitet”.

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak održava hitnu sjednicu sazvanu isključivo zbog ove emisije.

Izvor: Agencije