Bespoštedna borba za hrvatskog premijera

Zoran Milanović, lider Socijaldemokratske partije, i Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, dvojica su hrvatskih političara različitih svjetonazora. Ali, iste misije – obojica žele biti na čelu iduće vlade. Pobjedu najavljuju obojica. No, samo će jedan postati ili ostati hrvatski premijer.

Četrdesetdevetogodišnji Milanović na čelu je aktualne Vlade i SDP-a. Po struci je pravnik. Na posljednjoj sjednici Vlade prije izbora hvalio se uspjesima. Sa skupova je pozivao na još četiri godine.

“Hrvatska raste, raste sve što mora rasti. I najvećem dijelu našeg naroda je zbog toga neizmjerno drago, a onima kojima nije – evo vam figu”, poručio je Milanović, čiji je SDP na čelu koalicije “Hrvatska raste”.

Nadmetanje u domoljublju

Po struci povjesničar, na čelu HDZ-a je 56-godišnji Karamarko. Bivši je šef tajnih službi. Priželjkuje četvrtu uzastopnu pobjedu.

“Istina je da Hrvatska raste. Raste njezin dug, u posljednje četiri godine zadužili su nas za 100 milijardi kuna [oko 14 milijardi eura]”, govori šef HDZ-a, stranke koja je na čelu “Domoljubne koalicije”.

Stoga je njegova koalicija ponudila program “5+”. Vrlo sličan prijedlogu jednog političara iz bh. entiteta Republika Srpska. Milanović je to odmah primijetio.

“Mi nismo Prnjavor. Neka se nitko ne naljuti. Mi smo koalicija koja ne slavi cajke. Mi suzbijamo cajke. To će biti jedan dio našeg programa, duhovnim vježbama”, rekao je u jednom istupu Milanović.

Na skupovima HDZ-a pjevale su se domoljubne pjesme. Karamarko je govorio o svom gospodarskom programu, ali više o smjenama nakon izbora i Domovinskom ratu. 

“Oni koji govore da im smrde šator u Savskoj, ja ih pitam – je li to smrde branitelji, Domovinski rat? Je li to smrdi naša ideja o nezavisnosti?”

Pod utjecajem američkog savjetnika, Milanović je uz vijorenje hrvatskih zastava oštro napadao Karamarka, nazvavši ga “crnokošuljašem”. Nadmetali su se tko je veći domoljub, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Karamarko odbijao sučeljavanje

“Vi ste SDP, stranka domoljuba i patriota. Ima li ovdje domoljuba? Da vas čujem – Hrvatska, Hrvatska”, podizao je atmosferu na jednom skupu Milanović.

“Toliko su se pretvorili u nas same, toliko si se pretvorio u mene, da mi ništa drugo ne preostaje nego da ti prepustim da budeš predsjednik HDZ-a”, ironičan je bio Karamarko.

I obitelji su bile dio kampanje. Milanovića je na svim većim skupovima pratila supruga. Karamarka su, s nedavno rođenom kćeri, fotografirali za jedan tjednik. No, njihovo direktno sučeljavanje je izostalo, jer ga je odbijao čelnik HDZ-a.

O tome tko će pobijediti u nedjelju će odlučivati hrvatski birači.

Izvor: Al Jazeera