Oglasi

Besplatni vodiči za šetnju Sofijom

Studenti od bakšiša možda mogu zaraditi manji džeparac, no tvrde kako im je ipak glavni motiv ljubav prema gradovima u kojima žive.

Putovanja vrlo često mogu biti skupa, a nove zemlje i gradovi teški za snalaženje ukoliko nemate dobrog vodiča. Upravo zbog toga u Evropi se pojavio novi trend - besplatnih vodiča.

Studenti od bakšiša možda i mogu zaraditi manji džeparac, no tvrde kako im je ipak glavni motiv ljubav prema gradovima u kojima žive.

Jednu takvu priču iz Sofije donosi reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Što obići u Sofiji? Filip nudi obilazak grada uz napis koji plijeni pažnju - besplatno.

"Dobro jutro? Besplatna tura?"

"Da, potpuno besplatan obilazak u iduća dva sata", odgovara Filip.

Znak "Free tour" okupi dosta posjetitelja. Engleski par može si priuštiti i plaćene, no besplatni vodič posebno im je zanimljiv.

"Ovo je nešto jedinstveno, bilo gdje da idete u Evropi, trebate platiti za sve. Ovo je prilika za nešto drugačije", kaže Russel iz Engleske.

"Besplatno je. To je dobro", dodaje Sondra.

Neprofesionalni vodič ima još nekih prednosti.

"Ono što je posjetiteljima zanimljivo, osim što su ovi obilasci potpuno besplatni, je što čuju neke stvari koje za vrijeme uobičajenih turističkih obilazaka obilčno ne bi čuli", izvještava Pavković.

Odličan lokalni pristup

Filip i njegove kolege iznose činjenice, ali i vlastita viđenja politike, ekonomije, pa i Bugara.

"Prijateljski su raspoloženi, razgovorljivi. Nekad kasne. Ali i piju. Ovde možete vidjeti trgovine u kojima se non stop prodaju alkohol i cigarete", jedan je od opisa Bugara.

Ima još nekih tradicija na koje upozoravaju goste.

"Ako ste nešto dogovorili za, recimo, šest sati, očekujte da će kasniti. Neće doći prije 6:15 ili 6:30", kaže Filip.

Pokazuje niz pravoslavnih crkava, jednu katoličku i džamiju ali u isto vrijeme govori kako je vjernika u Bugarskoj sve manje, osobito među mladima.

Spomenik svete Sofije zamijenio je Lenjina. No, ne odmah, nego nakon što su bivši komunisti nove vlasti počeli optuživati da nemaju čime zamijeniti bivše idole.

Informacije, mišljenja i stavovi besplatnog vodiča dobro dođu za upotpunjavanje slike, govore gosti.

"Odličan lokalni pristup. I volim pješačke ture, ne vozimo se busom", kaže Donna iz Kanade.

Dvosatna neobavezna šetnja kroz Sofiju potpuno je besplatna, ali je bakšiš moguće dati. Filip kaže da je za održanje nevladine organizacije besplatnih vodiča, a turisti plaćaju kako bi trud ipak nekako nagradili.

Jer, i besplatne stvari treba održati.

Izvor: Al Jazeera