Bešlić: BiH će narednih godina pogoditi revolt

Bešlić: Evropa nema više strpljenja za Bosnu i Hercegovinu, a to korumpiranim političarima u BiH najviše i odgovara (Nordea.com)

Za nekoliko godina, u Bosni i Hercegovini će doći do masovnog socio-ekonomskog bunta stanovnika koji bi mogao donijeti promjene potrebne stanovnicima ove balkanske države.

Ovo je stav Saše Bešlića, istaknutog ekonomskog stručnjaka koji je radio širom svijeta, a trenutno je najbolji bankar Švedske.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu 2011. godine proglašen mladim liderom svijeta i trenutno je viši finansijski savjetnik ovog prestižnog skupa.

Prošle godine je proglašen najboljim bankarom u Švedskoj, gdje je dobio i druga istaknuta priznanja. Tako je, za ekonomska dostignuća dobio odlikovanje švedskog kralja Gustava, a to je viteška medalja osmog ranga.

Ističe se kako je uvjerio švedskog tekstilnog giganta H&M da udvostruči plaće radnika u Bangladešu kako bi osigurao održivost rada i prihoda.

  • Krenimo od investicija. Koliko Bosna i Hercegovina zaista koristi svoj potencijal za privlačenje stranog novca, koliko to vlasti i zakonske regulacije otežavaju?

Bosna i Hercegovina je danas i zadnjih 20 godina država u koje se ne ulaze zbog političkog stanja, nacionalizma, korupcije, nedostatka pravne države i feudalnog ekonomskog sistema.

Nacionalizam je otrov za ekonomski i svaki drugi razvoj. Političari BiH već godinama svjesno unazađuju narod te zemlje i nažalost taj narod za njih glasa jer su „njihovi“.

Bolje biti „svoj“ i gladan nego evropski i napredan.

  • Kojim smjerom, kada govorimo o investicijama, Bosna i Hercegovina treba ići kako bi se pokrenula sa pozicije u kojoj se nalazi?

Postoje mogućnosti od lake industrije, IT sektora, šumarstva do poljoprivrede.

Zato se traži transparentna ekonomska politika sa uređenom pravnom državom gdje nije važno ni ko je babo ni ko je stric.

  • Koji su sektori u Bosni i Hercegovini u najgorem stanju, možete li možda povući paralelu između BiH i drugih balkanskih ili skandinavskih država?

Država koja 40 posto svog BDP-a dobija iz dijaspore nema nekih sektorskih snaga, ali ima školovan i kvalitetan stručni kadar, a to se izvozi, nažalost.

  • Da li je pretjerano reći kako je BiH najbolja u izvozu onoga što svakoj državi treba – kvalitetne, obrazovane radne snage, umjesto da je iskoristi za svoj napredak?

Da, to je tragedija, i to će Bosnu i Hercegovinu koštati idućih 30 godina.

  • Da li je BiH, na evropskoj ekonomskoj sceni, crna rupa?

Ne samo rupa, nego i veliki problem s obzirom na situaciju u Evropi koja se sve više bori sa drugim svojim strukturalnim problemima.

Evropa nema više strpljenja za Bosnu i Hercegovinu, a to korumpiranim političarima u BiH najviše i odgovara.

Svi koji žive u BiH biraju svoju stvarnost i ta stvarnost je slika tih birača.

  • Ambasador Švedske u BiH, u nedavnom intervjuu za Al Jazeeru, kazao je kako je bh. dijaspora najbolje integrirana u sistem Švedske od svih dijasporskih zajednica u toj skandinavskoj državi. Kako komentirate tu integraciju?

Jeste, mi smo dobili sve od Švedske države dok smo iz svoje morali bježati. Na dobro se nije teško naviknuti, a uslovi života i rada su izvan svih svjetskih nivoa.

Ja sam radio po čitavom svijetu, ali je Švedska izuzetna zemlja i daje svima priliku da se razviju ako hoće.

  • Da li BiH uopće koristi ekonomski, ljudski i svaki drugi potencijal bh. dijaspore za razvoj domaće privrede, slike BiH u inostranstvu uopće?

Nažalost ne, iskreno, mi njih ne interesujemo zato što ih podsjećamo koliko su mali, marginazovani, i zatvoreni u svoj začarani krug provincijalizma.

  • Šta je APU mreža i koji su benefiti takvog povezivanja?

Odlična mreža za razvoj, dijalog i suradnju, kvalitetni ljudi koje su oslobođeni tog provincijalizma.

  • Kada se gleda općenito stanje u BiH, da li je ova država blizu provalije, da li je zakoračila u nju ili se već strmoglavila uzevši u obzir zaduženost, kredite sa velikanima poput MMF-a, propalu privatizaciju…?

Nažalost, u BiH će za par godina doci do masivnog socijalno-ekonomskog bunta, revolta, koji će možda pokrenuti promjene koja ta zemlja i taj narod i treba i zaslužuje.

Izvor: Al Jazeera