Besa ne ulazi u vladu Zorana Zaeva

Bilal Kasami, lider pokreta Besa, političke formacije koja je na posljednjim izvanrednim parlamentarnim izborima osvojila pet zastupničkih mandata, potvrdio je da taj pokret neće biti dio nove makedonske Vlade Zorana Zaeva. 

“Obavještavamo da Besa neće biti dio nove vlade. Pokret Besa će ostati konstruktivan politički faktor u Makedoniji i bit će zaštitnik interesa Albanaca”, kazao je Kasami, kako prenosi Anadolija.

I SDSM je ranije priopćio da nije postignut dogovor s pokretom Besa oko njihovog ulaska u Vladu, navodeći kako unatoč tome vrata za suradnju s tom političkom grupom ostaju otvorena oko podrške reformama koje predstoje u Makedoniji, kao i za sve drugo što je u interesu makedonskih državljana i zemlje.

DUI: Imat ćemo četiri ministra

Mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev postigao je sporazum s albanskom Demokratskim unijom za integraciju, koja je ranije u nedjelju priopćila da će u novoj vladi imati četiri ministra. 

Jedno ministarsko mjesto imat će i Alijansa za Albance.

Pokret Besa je na posljednjim parlamentarnim izborima 11. prosinca prošle godine osvojio pet zastupničkih mjesta.

Stranke parlamentarne većine su Socijaldemokratski savez Makedonije, koji ima 49 mandata, DUI 10, Alijansa za Albance tri i Demokratska stranka Albanaca sa dva poslanička mandata.

Do sada vladajuća VMRO-DPMNE je osvojila 51 mandat, ali lider te stranke Nikola Gruevski nije uspio formirati vladu.

Izvor: Agencije