Berzanski mešetar pred sudom u Londonu

Britanski berzovni mešetar, optužen za prevaru tešku više milijardi dolara na američkom tržištu kapitala, pojavio se na sudu u Velikoj Britaniji.

Danas je pušten na slobodu do početka suđenja, uz pet miliona eura kaucije.

Navinder Sing Sarao navodno je koristio napredni računarski program kako bi manipulirao tržištem, što mu je stvorilo priliku da zaradi milione. Bilo je potrebno samo nekoliko minuta.

‘Flash crash’

I blizu hiljadu milijardi nakratko je izbrisano sa industrijskog indeksa Dow Jonesa. Potez koji je na Wall Streetu postao poznat kao “Flash crash”.

Gotovo pet godina poslije, američki regulatori vjeruju kako je za to kriv jedan britanski berzanski trgovac.

Londonski sud je Navinder Singh Saraoa optužio za mešetarenje.

Sarao se protivi izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga još terete za špekulacijsku trgovinu i pronevjeru novca.

Američko tužilaštvo vjeruje da je Sarao koristio kompjuterski program kako bi prividno stvorio veliku količinu prodajnih naloga za određene dionice. Ta nagla prodaja bi automatski oborila njihovu vrijednost, što je trgovac iskoristio kako bi ih kupio dok su jeftine.

Poništavanje naloga

Jednom kada bi naloge za prodaju poništio, cijena dionica je rasla do prvobitnog stanja. Upravo tada bi Sarao pokrenuo stvarnu prodaju.

Kada je prvi put iskoristio ovu metodu, regulatori vjeruju da je zaradio blizu 900 hiljada dolara.

Ovo je prvi put da je zbog turbulencija na tržištu jedan trgovac optužen za mešetarenje. Ali sudeći prema stručnjacima, to neće biti lako i dokazati.

“Riječ je o logaritmu koji je zapisan u kompjuterski kod i koji samostalno trguje milonima dionica po nalogu jednog čovjeka. Takav slučaj je jako težak za tužiteljstvo, jer je tu kontrolu ljudskog faktora vrlo teško dokazati”, kaže analitičar Adam Myers.

Iznenađene komšije

Sarao je uhapšen u kući svojih roditelja u mirnom predgrađu u zapadnom dijelu Londona, odakle je, prema navodima tužilaštva, zaradio blizu 40 miliona dolara.

Prevara se odvijala tokom posljednjih pet godina, sve do početka ovog mjeseca. Kompletna trgovina odvijala se preko Nav Sarao Futurs Limiteda, kompanije registrirane na jednu skromnu nekretninu, što je susjedima vrlo teško za povjerovati.

“Iznenađen sam. Ovo je miran kraj. Svako gleda svoj posao. Ovo nismo očekivali”, kaže Anil Puri, komšija.

Odluka o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama zakazana je za august ove godine. Ukoliko bude proglašen krivim, američko tužilaštvo vjeruje kako bi Navinder Singh Sarao, mogao dobiti veoma dugu kaznu.

Izvor: Al Jazeera