Bertolucci: Nova čestica je samo početak

Dugogodišnji trud, rad i napredak fizičara CERN-a počeo davati rezultate (AFP)

Direktor istraživanja u Evropskom centru za nuklearnu fiziku (CERN) Sergio Bertolucci poručio je, gostujući u Istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji, da je otkriće čestice koja može biti Higgsov boson „samo početak novih otkrića koja slijede“.

Bertolucci je kao specijalni gost držao predavanje u okviru CERN-ove Transevropske škole fizike visokih energija, koja se završava u petak, a čiji domaćin ove godine bila Petnica.

„Trud od nekoliko decenija izgradnje CERN-ovih postrojenja, razvoja neophodnih tehnologija i velika posvećenost u naučnim istraživanjima, počeli su davati rezultate. Otkriće čestice koja može biti Higgsov boson je samo početak novih otkrića koja slijede“, ocijenio je.

On je naglasio da je veliko zadovoljstvo biti dio tog naučnog otkrića i učestvovati u historijskom trenutku za razvoj nauke.

U Transevropskoj školi fizike visokih energija učestvuje 55 mladih profesionalnih istraživača, koje delegiraju istraživački instituti, prije svega iz evropskih država, ali i iz Kine, Indije i Afrike, kao i 15 predavača.

Požrtvovan rad

Bertoluccijevom predavanju su imali priliku da prisustvuju i srednjoškolci, polaznici redovnih programa, koji su trenutno u Petnici i tako „iz prve ruke“ čuju kako se nauka razvija u najvećem centru na svijetu.

Direktor istraživanja u CERN-u je pohvalio požrtvovan rad sa mladima koji vole nauku u istraživačkoj stanici Petnica tokom tri decenije njenog postojanja.

Srbiji je ove godine pripala čast, kao novoj članici CERN-a, da od 13. do 20. jula ugosti Transevropsku školu fizike visokih energija, kao i Petnici koja je širom Evrope prepoznata kao prestižna institucija za obrazovanje talentiranih učenika.

Transevropsku školu fizike visokih energija CERN organizira već šest godina zaredom, s ciljem da pored edukacije mladih istraživača podstakne i ojača saradnju između istočne i zapadne evropske naučne i pedagoške zajednice.

Izvor: Agencije