Beroš: Testiranje u Hrvatskoj jeftinije od iduće sedmice

I dalje će ostati testovi za 1.500 kuna (200 eura) (EPA)

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš najavio je u petak da će se građani za jeftiniju cijenu od 500 (66 eura) odnosno 700 kuna (93 eura) moći testirati najvjerovatnije druge sedmice, odnosno kad nove cijene, koje su utvrđene, budu objavljene u Narodnim novinama.  

“Cijene su danas utvrđene. Njih je potvrdilo upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje [HZZO]. Međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta i objavljena u Narodnim novinama, nakon čega ona vrijedi. Jasno je da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu”, rekao je on za RTL, prenosi Hina.

Istaknuo je da će se građani moći testirati u okviru Klinike za infektivne bolesti, gdje je kapacitet testiranja 1.400 testova dnevno, ili na HZZO-u, gdje je kapacitet 500, kao i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije. 

Na pitanje hoće li to biti iduće sedmice, Beroš je odgovorio: “Vjerujem da da.”

Međutim, ne vjeruje da će broj testiranja bez uputnice skočiti nakon što testovi pojeftine.

“Najveći dio testiranja je ipak na indikaciju koju postavljaju epidemiolozi ili liječnici obiteljske odnosno opće medicine. To su oni testovi koji su besplatni”, rekao je Beroš. 

Razlika u kvalitetu

Dodao je da postoji niz privatnih razloga zbog kojih neko ide na testiranje i oni će se sada moći testirati.

“Ne vjerujem da će netko tko ne treba testiranje poželjeti isto. Mislim da će i dalje sve ostari u okviru kliničkih indikacija”, kazao je.

Odgovorio je da apsolutno to može biti i mogućnost za strane turiste da u svoju državu dođu s negativnim testom.

Ministar je objasnio razliku u cijeni i kvaliteti testova.

“Nakon što smo svjedočili različitim cijenama testova za korona virus u različitim zdravstvenim ustanovama, a i u inozemstvu, naložio sam HZZO-u da zatraži od svih ustanova u Hrvatskoj koje vrše testiranje određeni izračun cijena da bismo mogli napraviti jednu prosječnu i detektirati koji su to testovi optimalni kad je riječ o cijeni i kvaliteti.”

Različite cijene testa

“Nakon takvog izračuna, došli smo do ovih podataka: cijena testa s dvije sekvence genoma stoji 501 kunu, a s tri sekvence 698 kuna. Razlika je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu, koja je karakteristična za sve korona viruse, a druga je karakteristična za ovaj novi tip, koji uzrokuje COVID-19. No možemo detektirati i treću sekvencu da bismo potvrdili ovaj raniji nalaz, a to ovisi o kliničkoj slici i kliničkoj indikaciji”, rekao je Beroš.

“Tehnologija ide naprijed, cijene se mijenjaju i zato smo uz pomoć HZZO-a detektirali ovu cijenu koja je sada”, dodao je.

“Za sve one bolesnike koji se testiraju putem indikacija, odnosno putem uputnica, oni ne plaćaju test, za njih je besplatan”, kazao je.

I dalje će ostati testovi za 1.500 kuna (200 eura).

“Bit će u krajnjoj upotrebi, kada je klinička indikacija takva da se drugim testovima ne može relevantno potvrditi bolest”, kazao je Beroš.

Izvor: Agencije