Beroš: Iza nas sedmica s najvećim brojem zaraženih i preminulih

Nalazimo se u situaciji kada svi trebamo dati svoj obol, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš (Patrik Macek / PIXSELL)

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je, unatoč kontinuiranim mjerama i odgovornom ponašanju većine građana, iza nas sedmica s najvećim brojem zaraženih i preminulih od korona virusa.

“Ne možemo biti zadovoljni s trenutnom epidemiološkom situacijom ni s neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. Sve to predstavlja velik opterećenje za epidemiologe i druge zdravstvene djelatnika, liječnike i medicinske sestre, bolnice i kompletan zdravstveni sustav”, rekao je Beroš, prenijela je Hina.

Naveo je kako je na 541. dan od pojave korona virusa u Hrvatskoj zabilježeno 1.563 novih slučajeva i 7.380 aktivnih slučajeva. Na bolničkom liječenju nalazi se 661 pacijent.

U proteklih sedam dana u bolnice je zaprimljeno 686 pacijenta dok je otpušteno 448. U usporedbi sa sedmicom ranije radi se o zamjetnom povećanju broja hospitaliziranih.

Trenutno je bolesno 610 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je 1341 djelatnik.

“Unatoč porastu broja oboljelih nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjima, već se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koji imaju značajan utjecaj na opću epidemiološku sliku u zemlji”, kazao je Beroš.

Bolnice povećavaju kapacitete za zbrinjavanje oboljelih 

I dalje se bilježe oboljeli povezani s porodičnim okupljanjima, proslavama, zbornim pjevanjem, izlascima, treninzima i sportskim natjecanjima, odakle se prenose u radne sredine. Značajan udio među oboljelima imaju kontakti prethodnih slučajeva.

Beroš poručuje da i u uvjetima epidemije očekuje primjerenu participaciju svih dionika zdravstvenog sustava. “Podsjećam da primarna zdravstvena zaštita sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ima obavezu na području prevencije i sprečavanja i suzbijanja epidemije”.

Nalazimo se u situaciji kada svi trebamo dati svoj obol, kao što to mjesecima rade mnogi liječnici i medicinske sestre u jedinicama intenzivne skrbi, naglasio je ministar.

Bolnice su dobile uputu da povećaju kapacitete za zbrinjavanje oboljelih od COVID-a 19 i svakodnevno izvještavaju o broju oboljelih zdravstvenih radnika, kao i obvezu izdavanja termina za prioritetno naručivanje pacijenata za dijagnoze i stanja koja ne trpe odgodu, kako bi ih liječnici primarne zaštite mogli naručiti elektroničkim putem.

U KB-u Dubrava povećavaju se kapaciteti za liječene oboljelih na 270 kreveta, prenamjenom hitnog bolničkom prijema u tu svrhu. Hitni pacijenti koji gravitiraju KB-u Dubrava bit će preusmjereni u druge hitne bolničke prijeme u Zagrebu, istaknuo je Beroš.

Izvor: Agencije