Beroš: Današnji broj novooboljelih velik i upozoravajući

Politički skupovi trebaju se održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijena, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš (Ivo ?agalj / Pixsell)

Širom Zapadnog Balkana danas su prijavljeni rekordni podaci o brojevima novozaraženih osoba korona virusom, a to je posebno vidljivo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji gdje je više od 110 novih slučajeva po državi.

Također, zabilježeni su novi smrtni slučajevi – u Sjevernoj Makedoniji šest, u BiH i na Kosovu po dvije, a u Srbiji jedna osoba.

Brojne makedonske žrtve

Od 7.311 osoba koje su testirane u poslednja 24 sata, u Srbiji je pozitivno 137, prenosi agencija Tanjug i dodaje kako je ukupan broj testiranih 366.380, a ukupno su zaražene 13.372 osobe.

Prema podacima internetske stranice covid19.rs, tokom posljednja 24 sata preminula je još jedna osoba, tako da je ukupan broj žrtava pandemije 264.

U Srbiji je trenutno aktivno 954 slučaja, a na respiratorima je 24 pacijenta, dodaje Tanjug.

U Sjevernoj Makedoniji registrovana su 153 nova slučaja korona virusa, a trenutno broj aktivnih slučajeva je 3.164.

Na Kosovu ukupno 40 smrtnih slučajeva

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je u toj zemlji registrovano 95 novih slučajeva infekcije korona virusom, uz dva smrtna slučaja.

Prema izvještaju Instituta, tokom srijede testirano je ukupno 311 uzoraka uzetih s Infektivne klinike i terena, od kojih je 95 bilo pozitivno.

Izliječena su 63 pacijenta.

Na Kosovu je do sada zabilježeno 40 smrtnih slučajeva.

Novi slučajevi zaraze u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su registrovana 22 nova slučaja korona virusa, prenosi Anadolija.

“Sedam novooboljelih registrovano je u Rožajama, šest iz Bijelog Polja i po dva iz  Budve, Pljevalja i Podgorice. Po jedan slučaj registrovan je u Tuzima, Kotoru i Baru”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje gdje je u posljednja 24 sata analizirano 267 uzoroka.

U Crnoj Gori je trenutno 87 aktivnih slučajeva korona virusa. 

Novih 119 slučajeva u BiH

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru postrožile su u četvrtak mjere u centrima socijalne skrbi, vrtićima i zdravstvenim ustanovama nakon ponovne eskalacije epidemije korona virusa.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Kriznog štaba HNK, zbog sprječavanja širenja korona virusa naložena je zabrana posjeta ili pak izlazak korisnika iz ustanova socijalne skrbi.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi te dječjim vrtićima testirat će se svaki 21 dan na korona virus do daljnjeg, precizira se u odluci. Krizni stožer naložio je zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti na pojavu korona virusa te ponovnu uspostavu trijažnih punktova do kraja ovoga mjeseca.

Upućen je poziv građanima na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite što uključuje poštivanje fizičkog razmaka, korištenja maski i izbjegavanja rukovanja.

U posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrovano je petero osoba oboljelih od COVID-a19, dok je u Stocu u izolaciju poslano nekoliko radnika tamošnje hitne pomoći, uključujući ljekare, zbog toga što su bili u kontaktu sa zaraženom ženom, javila je Hina.

Ta je žena, po navodima medija, zaposlena u tamošnjoj tvornici za preradu ribe u kojoj radi 120 radika zbog čega postoji bojazan da bi broj zaraženih osoba korona virusom mogao biti znatno veći.

Područje Hercegovine je na početku zaraze korona virusom bilo drugo najpogođenije u BiH nakon Banja Luke. Strogim mjerama, koje su uključivale i potpunu zabranu kretanja između pojedinih općina, broj zaraženih je drastično smanjen.

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republici Srpskoj registrovana su 62 nova slučaja virusa korona, a u Federaciji BiH 57, što znači da je u BiH ukupno 119 novozaraženih, što je rekordan broj od početka epidemije.

Do danas, najveći broj oboljelih od COVID-a 19 u jednom danu u BiH dogodio se 29. aprila kada je korona virusom inficirano 94 ljudi, tvrdi Anadolija.

Novi slučajevi registrirani su i u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

Tokom protekla 24 sata, umrle su dvije osobe, obje iz Tuzlanskog kantona. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, objavljenim u četvrtak ujutro, u posljednja 24 sata u KS-u je potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Hrvatska: Novih 95 inficiranih

Broj novozaraženih osoba od korona virusa u Hrvatskoj u posljednja 24 sata je 95, potvrdio je Stožer civilne zaštite Hrvatske. 

Ukupan broj oboljelih tako je porastao na 2.483.

Najveći broj novih slučajeva zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji, 40, dok je 25 inficiranih iz Zagreba. 

Zaraženo je i novih 10 osoba iz Primorsko-goranske županije, ali svi su bez simptoma ili s blagim simptomima.

Do sada je testirano 74.657 osoba, od toga 919 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju su 42 osobe, a na respiratoru nema pacijenata.

Ukupan broj preminulih je i dalje 107.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je današnji broj zaraženih korona virusom velik i upozoravajući te da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati.

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.

„Imamo dva veća žarišta, 54 pozitivne osobe u Đakovu, gdje je virus importiran s Kosova, te u Psihijatrijskoj bolnici ‘Sveti Ivan’ još 21 novooboljeli. Srećom, zasad nitko nije razvio težu kliničku sliku i to je optimistično. Nastojimo biti korak ispred virusa koji je među nama i opuštanja nema. Moramo biti krajnje oprezni“, poručio je Beroš u Metkoviću.

Dodao je kako se politički skupovi trebaju održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijenu.

Šest novozaraženih u Sloveniji

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno šest novih slučajeva korona virusa nakon što je testirano 1212 osoba, objavila je u četvrtak slovenska vlada, a od danas je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

U zadnja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva među zaraženima, ali je od jučer broj službeno umrlih povećan sa 109 na 111, nakon ažuriranja podataka za travanj jer su za taj mjesec još dvije smrti pripisane posljedicama covida-19.

Zbog porasta novih slučajeva od kojih je većina “uvezena” iz inostranstva, ali i posljedica ublažavanja epidemioloških mjera, slovenska vlada od danas je propisala obavezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima i u javnom prijevozu.

S liste epidemiološki sigurnih država skinute su zbog pogoršanja situacije Crna Gora i Luksemburg, dok su na crvenu listu zemalja iz kojih ulazak u Sloveniju nije moguć bez obaveznog karantina dodani Albanija i Portugal.

Izvor: Agencije