Oglasi

Bernanke upozorava na spor ekonomski rast

'Fiskalna litica' automatskog povećanja poreza i kresanja Vladinih izdataka znatno ugrožava oporavak najveće svjetske ekonomije.

Šef američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanke je upozorio da prijeteća "fiskalna litica" automatskog povećanja poreza i kresanja Vladinih izdataka "znatno ugrožava" oporavak te najveće svjetske ekonomije.

On je ukazao na to da smanjenje troškova federalne Vlade već dovodi do usporavanja ekonomskog rasta, prenosi AFP.

"Kongres i administracija će morati zaštititi ekonomiju od posljedica oštrog fiskalnog pooštravanja na početku iduće godine, takozvane fiskalne litice", rekao je šef američke Centralne banke u New Yorku.

"Realizacija automatskog povećanja poreza i kresanja budžetskih izdataka koji čine 'fiskalnu liticu' predstavljala bi znatnu prijetnju oporavku", upozorio je Bernanke.

Otežava kriza u eurozoni

On je kazao kako Fed već ocjenjuje da je ekonomski rast razočaravajuće usporen i otežan zbog krize u eurozoni, da je otvaranje novih radnih mjesta sporo i da banke nevoljno ublažavaju uslove kreditiranja, što usporava oporavak sektora nekretnina.

Povrh toga, postepeno obustavljanje ranijih stimulativnih programa i akcije na smanjenju deficita federalnog budžeta doprinose usporavanju rasta američkog bruto društvenog proizvoda (BDP).

"U okviru bilo kakvog mogućeg scenarija, iduće godine će posljedice federalne fiskalne politike na rast BDP-a poništiti pozitivan utjecaj fiskalne ekspanzije na državnom i lokalnom nivou", zaključio je Bernanke.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.